Hepatita este o afectiune a ficatului, si este in functie de tipurile ei o boala care poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Trebuie avut in vedere un tratament corect pentru o rata crescuta de succes.

Hepatita

1 recenzie
Hepatita

Cuprins

1. Ce este hepatita?
2. Tipuri de hepatita
3. Cauzele hepatitei neinfectioase
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Cum este tratata hepatita
7. Vaccinuri
8. Complicatii ale hepatitei
9. Tratament naturist pentru hepatita

Ce este hepatita?

Mergi la cuprins

Hepatita se refera la o afectiune inflamatorie a ficatului. Este frecvent cauzata de o infectie virala, dar exista si alte posibile cauze ale hepatitei. Acestea includ hepatita autoimuna si hepatita care apare ca un rezultat secundar al medicamentelor, drogurilor, toxinelor si alcoolului. Hepatita autoimuna este o boala care apare atunci cand corpul dumneavoastra produce anticorpi impotriva tesutului hepatic.

Ficatul dvs. este situat in partea superioara dreapta a abdomenului. Efectueaza multe functii critice care afecteaza metabolismul in tot corpul, inclusiv:

 

  •     productia de bila, care este esentiala pentru digestie
  •     filtrarea toxinelor din corpul vostru
  •     excretia bilirubinei (un produs al celulelor rosii din sange), colesterolului, a hormonilor
  •     defalcarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor
  •     activarea enzimelor, care sunt proteine ​​specializate esentiale pentru functiile organismului
  •     depozitarea glicogenului (o forma de zahar), minerale si vitamine (A, D, E si K)
  •     sinteza proteinelor din sange, cum ar fi albumina
  •     sinteza factorilor de coagulare


Potrivit  unor cercetari in domeniu exista multi oameni in prezent cu hepatita cronica B si C. O mare parte chiar nu stiu ca au hepatita.

Optiunile de tratament variaza in functie de tipul de hepatita pe care il aveti. Puteti preveni anumite forme de hepatita prin imunizari si precautii privind stilul de viata.
 

Tipuri de hepatita

Mergi la cuprins

Cele 5 tipuri de hepatite virale

Infectiile virale ale ficatului, care sunt clasificate ca hepatite, includ hepatita A, B, C, D si E. Un virus diferit este responsabil pentru fiecare tip de hepatita cu transmitere virala.

Hepatita A este intotdeauna o boala acuta, pe termen scurt, in timp ce hepatita B, C si D sunt cel mai probabil sa devina continue si cronice. Hepatita E este de obicei acuta, dar poate fi deosebit de periculoasa la femeile gravide.

 

  • Hepatita A


Hepatita A este cauzata de o infectie cu virusul hepatitei A (HAV). Acest tip de hepatita este cel mai frecvent transmis prin consumul de alimente sau apa contaminata cu fecale de la o persoana infectata cu hepatita A.

  • Hepatita B


Hepatita B se transmite prin contactul cu fluidele organismului infectat, cum ar fi sangele, secretiile vaginale sau sperma, care contin virusul hepatitei B (HBV). Injectarea de droguri, a face sex cu un partener infectat sau impartirea aparatelor de barbierit cu o persoana infectata va creste riscul de aparitie a hepatitei B.

  • Hepatita C


Hepatita C provine din virusul hepatitei C (VHC). Hepatita C este transmisa prin contact direct cu fluidele corporale infectate, de obicei prin utilizarea de droguri injectabile si prin contact sexual. VHC se numara printre cele mai frecvente infectii virale cu sange.

  • Hepatita D


De asemenea, denumita hepatita delta, hepatita D este o boala grava a ficatului cauzata de virusul hepatitei D (HDV). HDV este contractat prin contact direct cu sange infectat. Hepatita D este o forma rara de hepatita care apare numai impreuna cu infectia cu virusul hepatitei B. Virusul hepatitei D nu se poate multiplica fara prezenta hepatitei B.

  • Hepatita E


Hepatita E este o boala in legatura stransa cu apa cauzata de virusul hepatitei E (HEV). Hepatita E se gaseste in principal in zone cu salubritate precara si, de regula, rezulta din consumarea de materii fecale care contamineaza alimentarea cu apa.
 

rhodiolin pentru depresie

Cauzele hepatitei neinfectioase

Mergi la cuprins
  • Alcool si alte toxine


Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni hepatice si inflamatii. Aceasta este uneori denumita hepatita alcoolica. Alcoolul produce daune direct celulelor ficatului. De-a lungul timpului, poate provoca leziuni permanente si poate conduce la insuficienta hepatica si ciroza, ingrosare si cicatrizare a ficatului.

Alte cauze toxice ale hepatitei includ suprasolicitarea sau supradozajul de medicamente si expunerea la otravuri.

 

  • Raspunsul sistemului autoimun


In unele cazuri, sistemul imunitar greseste, gasind ficatul ca un organ daunator si incepe sa-l atace. Aceasta provoaca inflamatie continua, care poate varia de la usoara la severa, adesea impiedicand functia hepatica. Este de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati.
 

Simptome

Mergi la cuprins


Simptome comune ale hepatitei

Daca aveti forme infectioase de hepatita care sunt cronice, cum ar fi hepatita B si C, este posibil sa nu aveti simptome la inceput. Simptomele pot sa nu apara pana cand este afectata functia hepatica.

Semnele si simptomele hepatitei acute apar rapid. Ele includ:

 

  •     oboseala
  •     simptome asemanatoare gripei
  •     urina intunecata
  •     scaun slab
  •     durere abdominala
  •     pierderea poftei de mancare
  •     pierderea in greutate inexplicabila
  •     culoarea galbena a pielii si ochilor, care pot fi semne de icter


Hepatita cronica se dezvolta incet, astfel incat aceste semne si simptome pot fi prea subtile pentru a le putea observa.
 

Diagnostic

Mergi la cuprins


Cum este diagnosticata hepatita

 

  • Istorie si examen fizic


Pentru a diagnostica hepatita, mai intai medicul dumneavoastra va examina istoricul pentru a determina factorii de risc pe care ii puteti avea pentru hepatitele infectioase sau neinfectate.

In timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastra poate apasa usor pe abdomen pentru a vedea daca exista durere sau sensibilitate. De asemenea, medicul dumneavoastra poate simti daca ficatul este marit. In cazul in care pielea sau ochii sunt galbeni, medicul dumneavoastra va lua act de acest lucru in timpul examenului.

  • Testul functiei hepatice


Testul functiei hepatice utilizeaza probe de sange pentru a determina cat de eficient functioneaza ficatul. Rezultatele anormale ale acestor teste pot fi primul indiciu ca exista o problema, mai ales daca nu prezentati semne pe un examen fizic al bolii hepatice. Nivelurile ridicate ale enzimelor hepatice pot indica faptul ca ficatul dumneavoastra este stresat, deteriorat sau nu functioneaza corect.

  • Alte teste de sange


Daca testele functiei hepatice sunt anormale, medicul dumneavoastra va comanda probabil alte teste de sange pentru a detecta sursa problemei. Aceste teste pot verifica virusii care provoaca hepatita. Acestea pot fi, de asemenea, folosite pentru a verifica anticorpii care sunt obisnuiti in conditii cum ar fi hepatitele autoimune.

  • Ecografie


O ecografie abdominala utilizeaza unde ultrasunete pentru a crea o imagine a organelor din abdomen. Acest test va permite medicului sa vizioneze ficatul si organele din apropiere. Testul ecograf Poate dezvalui:

  1.     lichid in abdomen
  2.     afectarea sau augmentarea ficatului
  3.     tumori hepatice
  4.     anomalii ale vezicii biliare


Uneori pancreasul apare si pe imagini cu ultrasunete. Acesta poate fi un test util in determinarea cauzei functiei anormale a ficatului.

  • Biopsie hepatica


O biopsie hepatica este o procedura invaziva in care medicul dumneavoastra ia un esantion de tesut din ficat. Se poate face prin piele cu un ac si nu necesita interventie chirurgicala. In mod obisnuit, o ecografie este utilizata pentru a indruma medicul atunci cand culege mostra de biopsie.

Acest test va permite medicului sa determine modul in care infectia sau inflamatia a afectat ficatul. Acesta poate fi, de asemenea, folosita pentru a preleva orice zone din ficat care apar anormal.
 

Cum este tratata hepatita

Mergi la cuprins

Optiunile de tratament sunt determinate de tipul de hepatita pe care il aveti si de faptul daca infectia este acuta sau cronica.

  • Tratament pentru Hepatita A


Hepatita A, de obicei, nu necesita tratament deoarece este o boala pe termen scurt. Odihna in pat poate fi recomandata daca simptomele provoaca mult disconfort. Daca aveti varsaturi sau diaree, urmati ordinele medicului dumneavoastra pentru hidratare si nutritie.

Vaccinul impotriva hepatitei A este disponibil pentru a preveni aceasta infectie. Majoritatea copiilor incep vaccinarea la varste cuprinse intre 12 si 18 luni. Este o serie de doua vaccinuri. Vaccinarea pentru hepatita A este, de asemenea, disponibila pentru adulti si poate fi combinata cu vaccinul impotriva hepatitei B.

  • Tratament pentru Hepatita B


Hepatita acuta B nu necesita tratament specific.

Hepatita cronica B este tratata cu medicamente antivirale. Aceasta forma de tratament poate fi costisitoare, deoarece trebuie continuata timp de mai multe luni sau ani. Tratamentul pentru hepatita cronica B necesita, de asemenea, evaluari medicale periodice si monitorizare pentru a determina daca virusul raspunde la tratament.

Hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare. Se recomanda vaccinarea impotriva hepatitei B pentru toti nou-nascutii. Seria de trei vaccinuri este de obicei finalizata in primele sase luni de copilarie. Vaccinul este, de asemenea, recomandat si personalului medical.

  • Tratament pentru Hepatita C

Medicamentele antivirale sunt utilizate pentru a trata atat formele acute, cat si cele cronice ale hepatitei C. Persoanele care dezvolta hepatita cronica C sunt in mod obisnuit tratate cu o combinatie de terapii cu medicamente antivirale. De asemenea, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina cea mai buna forma de tratament.

Persoanele care dezvolta ciroza (cicatrizare a ficatului) sau boli hepatice ca urmare a hepatitei cronice C pot fi candidati la un transplant de ficat.

In prezent, nu exista vaccinare pentru hepatita C.

 

  • Tratament pentru Hepatita D


Nu exista medicamente antivirale pentru tratamentul hepatitei D in acest moment. Potrivit unui studiu din 2013, un medicament denumit interferon alfa poate fi utilizat pentru a trata hepatita D, dar arata doar o imbunatatire in aproximativ 25-30% dintre oameni.

Hepatita D poate fi prevenita prin obtinerea vaccinarii pentru hepatita B, deoarece infectia cu hepatita B este necesara pentru dezvoltarea hepatitei D.

  • Tratament pentru Hepatita E


In prezent, nu exista terapii medicale specifice pentru a trata hepatita E. Deoarece infectia este adesea acuta, aceasta se rezolva de obicei singura. Persoanele care sufera de acest tip de infectie sunt deseori sfatuite sa se odihneasca adecvat, sa bea o multime de lichide, sa obtina suficiente substante nutritive si sa evite alcoolul. Cu toate acestea, femeile gravide care dezvolta aceasta infectie necesita monitorizare si ingrijire atenta.

  • Tratament pentru hepatita autoimuna


Corticosteroizii, precum prednisonul, sunt extrem de importanti in tratamentul timpuriu al hepatitei autoimune. Acestea sunt eficiente in aproximativ 80% dintre persoanele cu aceasta afectiune.

Azotioprina (Imuran), un medicament care suprima sistemul imunitar, este adesea inclus in tratament. Poate fi utilizat cu sau fara steroizi.

Alte medicamente care suprima imunitatea, cum ar fi micofenolatul (CellCept), tacrolimusul (Prograf) si ciclosporina (Neoral) pot fi de asemenea utilizate ca alternative la azatioprina pentru tratament.

  1. Profilaxie
  2. Sfaturi pentru prevenirea hepatitei
  3. Igiena


Practica unei bune igiene este o modalitate esentiala de a evita contractarea hepatitei A si E. Daca calatoriti intr-o tara in curs de dezvoltare, ar trebui sa evitati:

  1.     apa locala
  2.     gheata
  3.     crustaceele crude si neprelucrate si stridiile
  4.     fructe si legume crude


Hepatita B, C si D contractate prin sange contaminat pot fi prevenite prin:

  1.     evitarea consumului de droguri
  2.     nu folositi periuta de dinti a altcuiva
  3.     fara atingerea sangelui altcuiva


Hepatita B si C pot fi, de asemenea, contractate prin contact sexual. Practica unui sex sigur prin utilizarea prezervativelor si a barierelor dentare poate contribui la scaderea riscului de infectie.
 

Vaccinuri

Mergi la cuprins



Utilizarea vaccinurilor este o cheie importanta pentru prevenirea hepatitei. Vaccinarile sunt disponibile pentru a preveni dezvoltarea hepatitei A si B. Expertii dezvolta in prezent vaccinuri impotriva hepatitei C.
 

Complicatii ale hepatitei

Mergi la cuprins



Hepatita cronica B sau C poate duce deseori la probleme de sanatate mai grave. Deoarece virusul afecteaza ficatul, persoanele cu hepatita cronica B sau C sunt expuse riscului de:

 

  •     boli hepatice cronice
  •     ciroza
  •     cancer de ficat


Cand ficatul nu mai functioneaza normal, poate sa apara insuficienta hepatica. Complicatiile de insuficienta hepatica includ:

  •     tulburari de sangerare
  •     o acumulare de lichid in abdomen
  •     cresterea tensiunii arteriale in venele care intra in ficat, cunoscut sub numele de hipertensiune
  •     insuficienta renala
  •     oboseala, pierderea memoriei si diminuarea abilitatilor mentale datorita acumularii de toxine, cum ar fi amoniacul, care afecteaza functia creierului
  •     carcinomul hepatocelular, care este o forma de cancer la ficat
  •     moarte


Persoanele cu hepatita cronica B si C sunt incurajate sa evite alcoolul, deoarece pot accelera bolile hepatice. Anumite suplimente si medicamente pot afecta si functia hepatica. Daca aveti hepatita cronica B sau C, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua orice medicament nou.
 

Tratament naturist pentru hepatita

Mergi la cuprins

Calivita dispune de o gama variata de produse naturiste care ajuta in tratamentul hepatitei. Va rugam sa consultati seciunea de produse naturiste recomandate.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii
Omega 30-1-1Sustine functiile hepatice si topeste grasimea acumulata pe organe
Polinesian Noni Liquid1-1-1Creste imunitatea organismului
Spirulina Max1-1-0Sustine functiile bilei si ale ficatului

Pret total produse recomandate 405.8 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Jianu
11/03/2018

Un articol foarte complet. Ce as fi vrut eu sa mai scrieti era despre perioada post hepatita cand trebuie pastrat un regim alimentar.


lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *