Chisturile renale sunt pungi pline cu lichid care se formeaza la nivelul rinichilor. Pot fi asociate cu tulburari grave care pot afecta functia renala

Chisturile renale

0 recenzii
Chisturile renale

Cuprins

1. Generalitati
2. Tipuri de boli renale chistice:
3. Diagnosticul bolii renale chistice:
4. Cine este predispus la chisturi renale ?
5. Complicatii
6. Cum sunt tratate chisturile renale simple ?
7. Punctele cheie despre chisturile renale simple:

Generalitati

Mergi la cuprins

Rinichii sunt doua organe situate in spatele organelor abdominale, care produc hormonul numit eritropoietina. Rinichii  sunt, de asemenea, vitali in reglarea tensiunii arteriale si gestionarea multor alte functii importante in organism. Aparitia unui chist pe un rinichi poate parea grava, insa nu este nevoie sa va faceti griji in cazurile de chisturi renale simple, care sunt un formatiuni comune.
Chisturile renale sunt pungi pline cu lichid care se formeaza la nivelul rinichilor. Pot fi asociate cu tulburari grave care pot afecta functia renala. Dar mai frecvent intalnite sunt  chisturile renale  simple - chisturi noncanceroase care rareori cauzeaza complicatii.
Cauza formarii chisturilor nu este clar formulata. De obicei, un chist apare pe suprafata unui rinichi, dar daca numarul acestora creste, pot afecta unul sau ambii rinichi. Cu toate acestea, chisturile renale simple nu se identifica cu boala polichistica renala.

Tipuri de boli renale chistice:

Mergi la cuprins

Cele trei tipuri principale de boala renala chistica sunt:

 • Boala rinichilor polichistici  - de obicei o afectiune mostenita. Genele defecte determina cresterea chisturilor pe rinichi. Ambii rinichi sunt afectati,dar nu neaparat in aceeasi masura, acestea putand aparea la interval diferite . Rinichii polichistici sunt o cauza obisnuita a insuficientei renale  si afecteaza in egala masura barbatii si femeile.
 • Afectiunea chistica medulara - o afectiune mostenita. Chisturile se dezvolta in partea interioara a rinichiului. Rinichii se micsoreaza pe masura ce sectiunea exterioara se estompeaza. Afectiunea chistica medulara cauzeaza adesea insuficienta renala la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. In cateva cazuri, nu exista istoric familial, care poate indica o mutatie genetica.
 • Rinichii spongios- boala poate fi congenitala (prezenta la nastere) si, in unele cazuri, pare sa se desfasoare in familii. Nu este clar daca acest lucru se datoreaza mutatiei genetice sau daca aceasta afectiune este mostenita. Cauza exacta a rinichiului  spongios nu este cunoscuta si nu exista nici un tratament. Insuficienta renala este rara, dar se poate dezvolta ca urmare a infectiilor repetate sau a pietrelor la rinichi care pot aparea in aceasta conditie.
acidophilus cu psyllium pentru sanatatea digestiva

Diagnosticul bolii renale chistice:

Mergi la cuprins

Testele recomandate de medicul dumneavoastra depind de boala renala chistica suspectata. In general, testele de diagnosticare pot include:

 1. examen fizic
 2. teste de urina
 3. teste de sange

Cine este predispus la chisturi renale ?

Mergi la cuprins

Daca fumati sau aveti tensiune arteriala crescuta, sansele sa fiti predispusi la chisturi sunt crescute. Nu este clar daca oprirea fumatului sau controlul tensiunii arteriale ar putea reduce acest risc.
Chisturile simple  sunt adesea detectate in timpul uneu simple ecografii. Chisturile renale simple, care nu produc semne sau simptome, de obicei nu necesita tratament.
Cauza chisturilor renale simple nu este pe deplin inteleasa, dar ele nu par a fi mostenite.  Aproape jumatate din persoanele cu varsta de 50 de ani au unul sau mai multe chisturi simple la nivelul rinichilor. Marimea acestor chisturi poate creste, de asemenea, odata cu varsta si se poate dubla in decurs de 10 ani.
In majoritatea cazurilor, chisturile renale simple nu produc simptome si de obicei nu necesita tratament. Cu toate acestea, in unele cazuri, formatiunile  pot creste suficient de mult si pot provoca o durere in zona abdomenului  sau in partea laterala . Aceste chisturi se pot infecta, provocand durere, febra si sensibilitate. In cazuri rare, chisturile renale pot necesita tratament din cauza  infectiei, sangerarii sau extinderii. Atunci cand apar astfel de complicatii ale chistului renal, simptomele pot include:

 •     Febra
 •     Durere sau sensibilitate intre coaste si pelvis
 •     Dureri abdominale superioare
 •     Modificari ale obiceiurilor urinare
 •     Sange in urina (Hematuria)

Pe langa procedura ecografiei, chisturile renale mai pot fi descoperite si la  RMN-ul. Aparatele RMN folosesc unda radio si magneti pentru a produce imagini detaliate ale organelor interne ale corpului si ale tesuturilor moi, fara a utiliza raze X.
In cazul in care chistul este  mare, atunci poate fi nevoie de chirurgie laparoscopica. Acesta interventie chirurgicale se efectueaza cu ajutorul unui laparoscop, care este un tub cu o camera video mica, luminata la un capat.  Procedura este efectuata de un chirurg si necesita anestezie generala. In timpul acestei proceduri, chistul este drenat si fie indepartat sau ars, pentru a preveni revenirea acestuia.

Complicatii

Mergi la cuprins

Cele mai multe chisturi renale simple nu provoaca complicatii sau probleme, insa acestea pot aparea in cazuri rare.
Complicatiile chisturilor renale simple includ:

 •  Spargerea chisturilor;
 •  Infectarea chisturilor;
 •  Umflarea rinichilor cauzata de obstructia urinei;

Cum sunt tratate chisturile renale simple ?

Mergi la cuprins

Tratamentul nu este necesar pentru chisturile simple ale rinichilor care nu produc simptome. Acestea pot fi monitorizate cu ultrasunete periodice. Tratamentul medical are scopul de a gestiona simptomele si de a reduce riscul de complicatii.
Dieta si Nutritie: Consumul, dieta si nutritia nu s-au dovedit a juca un rol in provocarea sau prevenirea chisturilor renale simple.  
Tratamentul poate include:

 1. modificari ale stilului de viata
 2. modificarile dietetice
 3. medicamente
 4. interventie chirurgicala.

Punctele cheie despre chisturile renale simple:

Mergi la cuprins
 1.     Chisturile renale simple sunt saculete cu lichid care se formeaza in rinichi. Desi anormale, aceste chisturi nu afecteaza de obicei modul in care functioneaza rinichii.
 2.     Majoritatea chisturilor renale simple nu produc nici un simptom. De obicei, nu au nevoie de nici un tratament.
 3.     Folosind imagistica medicala, medical va poate spune daca chistul dvs. este simplu sau complex. Un chist complex ar putea fi canceros.
 4.     Este posibil sa aveti nevoie de repetarea imaginilor pentru a va monitoriza chistul renal simplu.
 5.     In cazul in care chistul dvs. cauzeaza simptome, poate fi necesar sa il eliminati.
 6.     Daca aveti multe chisturi renale, este posibil sa aveti nevoie de teste pentru a vedea daca aveti o afectiune care le provoaca.

 


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii
Liquid Chlorophyll1-1-1Purifica, dreneaza si extrage acizii grasi si resturile metabolice din tesuturi
SambuRex1-0-1Are rol imuno stimulator, elimina apa din tesuturi si impiedica inflamatiile la nivelul rinichilor
Super Soya Lecithin 100 capsule0-1-1Imbunatateste tranzitul intestinal, stimuleaza membranele si tesuturile conjunctive
URX1-1-1Are rol de a drena rinichii, are rol antiinflamator si anti infectios la nivelul aparatului urinar si renal

Pret total produse recomandate 590 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *