Spondiloza cervicala

Cuprins
1. Ce este spondiloza cervicala?2. Cauze
3. Factori de risc
4. Simptome
5. Cand sa consultati un doctor
6. Diagnostic
7. Tratament
8. Interventia chirurgicala
9. Tratamentul la domiciliu
10. Perspectiva pentru spondiloza cervicala
Ce este spondiloza cervicala?
Mergi la cuprinsSpondiloza cervicala este o afectiune comuna, legata de varsta, care afecteaza articulatiile si discurile coloanei vertebrale din zona cervicala, care se afla in gat. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de osteoartrita cervicala sau artrita la gat. Se dezvolta datorita uzurii cartilajului si a oaselor. Se datoreaza in mare masura varstei, dar aceasta afectiune poate fi cauzata si de alti factori.
Potrivit unor studii de specialitate spondiloza cervicala este prezenta in mai mult de 85% dintre persoanele de peste 60 de ani, desi unii oameni care au aceasta afectiune niciodata nu au avut simptome.
Pentru unii, poate provoca dureri si rigiditate cronica, severa. Cu toate acestea, multi oameni care o au sunt capabili sa desfasoare activitati zilnice normale.
Cauze
Mergi la cuprinsCe provoaca Spondiloza cervicala ?
Oasele si cartilajul de protectie din gat sunt predispuse la uzura si la rupere, ceea ce poate duce la spondiloza cervicala. Cauzele posibile ale afectiunii includ:
- Malformatii osoase
Aceste malformatii ale osului sunt rezultatul trupului care incearca sa dezvolte oase suplimentare pentru a face coloana vertebrala mai puternica. Cu toate acestea, osul suplimentar poate presa pe zone delicate ale coloanei vertebrale, cum ar fi maduva spinarii si nervii, ducand la durere.
- Rigididatea discurilor spinarii
Oasele vertebrale au discuri intre ele, care sunt perne groase, sub forma de tampoane, care absorb socul de ridicare, rasucire si alte activitati. Materialul de tip gel in interiorul acestor discuri se poate usca in timp. Aceasta determina oasele (vertebrele vertebrale) sa se frece mai mult, ceea ce poate fi dureros. Acest proces poate incepe in jurul varstei de 40 de ani.
- Discuri herniate
Discurile spinarii pot dezvolta crapaturi, ceea ce permite scurgerea materialului de amortizare intern. Acest material poate apasa maduva spinarii si nervii, ducand la simptome cum ar fi amortirea bratelor si durerea care radiaza pe brat.
- Ranire
Daca ati avut o vatamare a gatului, cum ar fi in timpul unei caderi sau a unui accident de masina, acest lucru poate accelera procesul de imbatranire.
- Imbatranirea ligamentelor
Ligamentele dure care leaga oasele vertebrale unul cu celalalt pot deveni mai rigide in timp, ceea ce afecteaza miscarea gatului si face gatul mai putin motric.
- Suprasolicitarea
Unele ocupatii sau hobby-uri implica miscari repetitive sau ridicari grele, cum ar fi lucrarile din constructii. Acest lucru poate pune o presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale, ducand la uzura precoce.
Factori de risc
Mergi la cuprinsFactorii de risc pentru spondiloza cervicala
Cel mai mare factor de risc pentru spondiloza cervicala este imbatranirea. Spondiloza cervicala se dezvolta adesea ca urmare a modificarilor articulatiilor gatului pe masura ce imbatraniti. Hernia de disc, deshidratarea, si macinarea oaselor sunt toate rezultatele procesului de imbatranire.
Alti factori decat imbatranirea pot creste riscul de aparitie a spondilozelor cervicale. Acestia includ:
- leziuni la nivelul gatului
- activitatile legate de munca care determina suprasolicitarea gatului dvs. din cauza ridicarilor grele
- mentinerea gatului intr-o pozitie incomoda pentru perioade lungi de timp sau repetand aceleasi miscari ale gatului pe tot parcursul zilei (stres repetitiv)
- factori genetici (istoric familial de spondiloza cervicala)
- fumatul
- supraponderalitatea si inactivitatea
Simptome
Mergi la cuprinsCare sunt simptomele spondilozei cervicale
Majoritatea persoanelor cu spondiloza cervicala nu prezinta simptome semnificative. Daca apar simptome, acestea pot varia de la usoara la severa si se pot dezvolta treptat sau pot sa apara brusc.
Un simptom comun este durerea in jurul umarului. Unii se plang de durere de-a lungul bratului si in degete. Durerea poate creste atunci cand:
- stati in picioare
- stati foarte mult pe scaun
- stranutati
- tusiti
- va inclinati gatul inapoi
Un alt simptom comun este slabiciunea musculara. Slabiciunea musculara face greoaie ridicarea bratelor sau apucarea ferma a obiectelor.
Alte semne comune includ:
- un gat rigid
- dureri de cap care apar mai ales in partea din spate a capului
- furnicaturi sau amorteala care afecteaza in special umerii si bratele, desi pot aparea si in picioare
Simptomele care apar mai putin frecvent includ adesea pierderea echilibrului si pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului. Aceste simptome necesita asistenta medicala imediata.
Cand sa consultati un doctor
Mergi la cuprins
Daca aveti aparitia brusca de amorteala sau furnicaturi in umar, brate sau picioare sau daca pierdeti controlul intestinului sau a vezicii urinare, discutati cu medicul dumneavoastra si solicitati asistenta medicala cat mai curand posibil. Aceasta este o urgenta medicala.
Daca durerea si disconfortul dvs. incep sa interfereze cu activitatile dvs. zilnice, va recomandam sa faceti o programare la medicul dumneavoastra. Desi conditia este adesea rezultatul imbatranirii, exista tratamente disponibile care pot reduce durerea si rigiditatea.
Diagnostic
Mergi la cuprinsTestarea si diagnosticarea afectiunii
Efectuarea unui diagnostic de spondiloza cervicala implica excluderea altor afectiuni potentiale, cum ar fi fibromialgia. Efectuarea unui diagnostic implica, de asemenea determinarea starii nervilor, oaselor si a muschilor afectati. Medicul dvs. personal va poate trata boala sau va poate trimite la un specialist ortoped, un neurolog sau un neurochirurg pentru teste suplimentare.
Examenul fizic
Medicul dumneavoastra va incepe prin a va pune mai multe intrebari cu privire la simptomele dumneavoastra. Apoi, veti trece printr-un set de teste. Examenele tipice includ testarea reflexelor, verificarea slabiciunilor musculare sau a deficitelor senzoriale si testarea gamei de miscare a gatului. Medicul dvs. poate dori, de asemenea, sa vizioneze modul in care mergeti. Toate acestea ajuta medicul sa determine daca nervii si maduva spinarii sunt supuse unei presiuni prea mari.
Daca medicul dumneavoastra suspecteaza spondiloza cervicala, atunci vor trebui efectuate teste de imagistica si teste ale functiei nervoase pentru a confirma diagnosticul.
Teste de imagistica
- Radiografiile pot fi folosite pentru a verifica daca exista o anomalie osoasa si alte anomalii.
- O scanare CT poate oferi imagini mai detaliate ale gatului.
- O scanare RMN, care produce imagini utilizand unde radio si un camp magnetic, ajuta medicul sa gaseasca nervuri afectate.
- O electromiograma (EMG) este utilizata pentru a verifica functionarea normala a nervilor atunci cand trimiteti semnale catre muschii dvs. Acest test masoara activitatea electrica a nervilor.
- Un studiu de conducere a nervului verifica viteza si puterea semnalelor pe care le transmite un nerv. Aceasta se face prin plasarea de electrozi pe pielea unde se afla nervul.
Tratament
Mergi la cuprinsTratarea spondilozelor cervicale
Tratamentele pentru spondiloza cervicala se concentreaza pe ameliorarii durerii, scaderea riscului de afectare permanenta si va ajuta sa reveniti la o viata normala. Metodele non-chirurgicale sunt de obicei foarte eficiente.
- Fizioterapia
Medicul dvs. va poate trimite la un terapeut fizic pentru tratament. Fizioterapia va ajuta sa va intindeti gatul si muschii umarului. Acest lucru le face mai puternice si, in cele din urma, ajuta la ameliorarea durerii. S-ar putea sa aveti nevoie de asemenea de o tractiune a gatului, care implica utilizarea greutatilor pentru a mari spatiul dintre articulatiile cervicale pentru a elibera presiunea pe discurile cervicale si radacinile nervoase.
- Medicamentatie
Medicul dvs. poate prescrie anumite medicamente atat pentru ameliorarea durerii cat si pentru stabilirea unui tratament care previne aparitia afectiunii in timp. Acestea includ:
- relaxante musculare, pentru a trata spasmele musculare
- narcotice, pentru ameliorarea durerii
- medicamente anti-epileptice, pentru ameliorarea durerii cauzate de leziuni nervoase
- injectii cu steroizi, pentru a reduce inflamatia tesuturilor si pentru a diminua ulterior durerea
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi diclofenac (Voltaren), pentru a reduce inflamatia
- suplimente alimentarea care au rolul de a reface articulatiile afectate si a preveni in timp aparitia bolii
Interventia chirurgicala
Mergi la cuprinsDaca starea dumneavoastra este severa si nu raspunde la alte forme de tratament, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala. Aceasta poate implica indepartarea malformatiilor osoase, a unor parti ale oaselor gatului sau a discurilor herniate, pentru a oferi mai mult spatiu maduvei spinarii si nervilor. Chirurgia este rareori necesara pentru spondiloza cervicala. Totusi, un medic va poate recomanda daca durerea este severa si va afecteaza capacitatea de a va misca bratele.
Tratamentul la domiciliu
Mergi la cuprinsOptiuni de tratament la domiciliu
Daca suferiti de o spondiloza cervicala cu dureri usoare, puteti incerca cateva lucruri la domiciliu pentru a o trata:
- Luati o reteta pentru indepartarea durerii care include ibuprofenul. Utilizati un plasture de incalzire sau un pachet rece pe gat pentru a oferi o ameliorare a durerii pentru muschii inflamati.
- Facaeti exercitii in mod regulat pentru a va ajuta sa va recuperati mai repede.
- Purtati un corset cu guler care mentine gatul pentru a obtine o usurare temporara. Cu toate acestea, nu ar trebui sa purtati un corset pentru perioade lungi de timp, deoarece acest lucru va poate face muschii mai slabi.
Perspectiva pentru spondiloza cervicala
Mergi la cuprinsSpondiloza cervicala este o afectiune comuna, adesea legata de varsta, care poate provoca rigiditate, disconfort si dureri de cap legate de durerea gatului. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa nu poata inversa afectiunea, dar poate recomanda adesea tratamente conservatoare pentru a va ajuta sa depasiti disconfortul si durerea.
Schema de terapie cu produse naturiste
Produs Naturist | Dimineata-Pranz-Seara | Indicatii |
---|---|---|
Joint Protex Forte | 1-0-1 | Contribuie la sanatatea articulatiilor asigurand o activitatea normala a acestora |
Omega 3 | 0-1-1 | Are rol antiinflator pentru vertebre si asigura fluxul sanguin prin vasele de sange periferice |
Shark Aid | 1-1-1 | Este un antiinflamator natural. Contribuie activ la reducerea inflamatiei si totodata la reducerea durerii |
Pret total produse recomandate 493.8 RON | ||
Explicatii Schema de terapie 1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii |