Cauze si tratament pentru durerea de ovare
In timp ce unele femei nu resimt niciun disconfort in zona ovarelor decat foarte rar, altele experimenteaza in mod frecvent dureri sau senzatii neplacute la nivelul acestor parti ale aparatului reproducator.
Ovarele sunt doua glande mici situate in fiecare parta a zonei de jos a pelvisului care joaca un rol esential in procesul de reproducere, in ciclul menstrual si in dezvoltarea caracteristicilor sexuale ale femeilor.
In fiecare luna, un folicul ovarian se transforma intr-un ou matur, care este eliberat din ovar, proces numit ovulatie. Pentru majoritatea femeilor, acest proces intervine de la pubertate si pana la menopauza.
Cauzele durerilor de ovare
1. Ovulatia
Durerea asociata cu ovulatia mai este cunoscuta si sub denumirea de sindrom Mittelschmerz, ce provine din limba germana, compusa fiind din doua cuvinte care inseamna „durere” si „mijloc”.
Ovulatia este procesul prin care un ou matur este eliberat din ovar, care apare, de regula, in a 14 a zi de ciclu menstrual. Unele femei nu resimt niciun simptom in timpul ovulatiei, insa altele se confrunta cu o senzatie de disconfort timp de cateva minute sau ore.
Sindromul Mittelschmerz poate aparea fie pe o parte fie pe ambele parti ale pelvisului fiind insotit de stari de greata, sangerari sau secretii vaginale.
Tratament:
Pentru sindromul Mittelschmerz nu este necesar un tratament, desi unele femei prefera sa ia pastile anticonceptionale pentru a preveni ovulatia si disconfortul creat de aceasta.
2. Boala inflamatorie pelvina
Boala inflamatorie pelvina este un tip de infectie ce se poate raspandi pana la uter, ovare si trompele uterine. De cele mai multe ori, bacteria ce sta la baza acestei infectii este transmisa pe cale sexuala, precum gonoreea sau clamidia.
De asemenea, este posibil ca boala inflamatorie pelvina sa fie contractata dupa nastere, in urma unei pierderi de sarcina, avort sau alte proceduri invazive.
Tratament:
Bolile inflamatorii pelvine necsita tratament cu medicamente antibiotice care sa se adreseze infectiei ce sa sta la baza lor. In timp ce unele cazuri pot fi tratate de medici printr-o simpla injectie, altele mai grave pot presupune petrecerea catorva zile in spital pentru administrarea tratamentului pe cale intravenoasa.
3. Torsiune ovariana
Ovarul este legat de peretele abdominal printr-un ligament subtire prin care trec vasele de sange si nervii care il alimenteaza. Uneori, se intampla ca acest ligament sa se rasuceasca sau chiar sa se innoade, moment in care vorbim de o afectiune denumita torsiune ovariana. Torsiunea apare mai ales daca exista un chis ovarian deoarece acesta poate determina cresterea greutatii sau dimensiunii ovarului.
Traatament:
Torsiunea ovariana provoaca dureri mari de ovare si este considerata a fi o urgenta medicala. Fara tratare rapida, ovarul poate muri din lipsa alimentarii cu sange.
4. Endometrioza
Endometrioza reprezinta o crestere anormala in afara uterului a tesutului menstrual. Acesta poate creste oriunde in abdomen sau pelvis, inclusiv in ovar, si se comporta in acelasi mod ca in timpul ciclului menstrual.
La inceputul ciclului, tesutul creste in functie de hormonii din corp. De indata ce menstruatia apare, acesta incele sa se decojeasca, asemenea mucoasei uterului. Astfel, pot aparea sangerari, rani ale tesutului, dureri abdominale sau pelvice.
Tratament:
Tratamentul endometriozei poate fi medical sau chirurgical, in functie de gravitatea acesteia. Nu exista tratament care sa vindece endometrioza, insa cele care sufera de aceasta afectiune o pot tine in frau cu medicamente de tip analgezic, hormonal sau pe cale chirurgicala.
5. Chisturi ovariene
Un chist ovarian este un sac umplut cu lichid ce apare pe ovarul unei femei. Chisturile ovariene sunt des intalnite si deseori asimptomatice. Un chist ovarian de dimensiuni mari sau unul care s-a rupt poate cauza o multime de simptome precum:
- durere
- balonare
- schimbari ale perioadei menstruale
- nevoia de a urina mai des
- senzatie de satietate
- disconfort general
Majoritatea chisturilor sunt benigne, in cazuri foarte rare acestea dovedindu-se a fi canceroase.
Tratament:
Daca un chist ovarian este mic, se recomanda tinerea sub observatie pentru a vedea daca dispare de la sine.
Unii medici recomanda administrarea pastilelor anticonceptionale pentru a provoca micsorarea chistului.
Chisturile de dimensiuni mari necesita indepartarea pe cale chirurgicala.
6. Prezenta de tesut ovarian in pelvis dupa indepartarea ovarelor sau trompelor uterine
In cazul femeilor care si-au indepartat pe care chirurgicala ovarele si trompele uterine, este posibil ca in urma interventiei sa mai ramana tesut ovarian in zona pelvina, care continua sa raspunda la hormoni si sa produca hormoni. Astfel, femeile pot simti senzatii de durere care vine si trece in timpul actului senzual, atunci cand urineaza sau cand mictioneaza.
Tratament:
Femeile care sufera de aceasta afectiune au nevoie de urmarea unui tratament cu medicamente sau pe baza de radiatii pentru a distruge orice urma de tesut ovarian.
7. Prezenta altor boli
Este posibil ca la baza durerilor de ovare sa se afle alte boli care par a proveni din zona acestora, precum apendicita, sarcina extrauterina, pietre la rinichi, constipatie sau sarcina.
Tratament:
In aceste cazuri, tratamentele sunt orientate catre bolile de care sufera persoana in cauza, respectiv indepartarea apendicelui prin operatie, administrarea laxativelor pentru constipatie sau a analgezicelor pentru durerile de rinichi.
Din categoria remediilor naturale pe care fiecare femeie le poate prepara in casa sau pur si simplu care nu necesita un efort foarte mare se numara:
1. Infuziile cu musetel si anason
Adaugati intr-o cana mare de apa 10 grame de musetel si 10 grame de anason. Fierbeti amestecul timp de 10 minute si apoi lasati la infuzat inca 5 minute. Strecurati amestecul si faceti 2-3 sedinte de infuzie pe zi.
2. Suc de ceapa si sfecla
Spalati si curatati de coaja o sfecla si o ceapa pe care le adaugati la fiert intr-un ibric plic cu apa. Atunci cand apa se evapora jumatate, sucul de ceapa si sfecla este gata si puteti sa il consumati de 2 ori pe zi.
3. Ceai de patrunjel
Ceaiul de patrunjel este indicat pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual si pentru reglarea ciclului menstrual. Actiunea sa benefica se datoreaza unei substante continute de acesta, numita apiol, un component al hormonului estrogen feminin.
4. Evitati consumul excesiv de sare, carne rosie, cafeina, zahar sau alcool.
5. Consumati mai multe fructe, legume, nuci, carne slaba.
6. Hidratati-va corespunzator.
Schema de terapie cu produse naturiste
Produs Naturist | Dimineata-Pranz-Seara | Indicatii |
---|---|---|
Vital Woman | ||
Pret total produse recomandate 111 RON | ||
Explicatii Schema de terapie 1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii |