Bruxismul (scrasnitul din dinti)

Cuprins
1. Ce este bruxismul?2. Ce cauzeaza bruxismul?
3. Cum este tratat bruxismul?
Ce este bruxismul?
Mergi la cuprinsMajoritatea oamenilor scrasnesc din dinti din cand in cand. Atunci cand devine obisnuit, declansat de stres sau anxietate, se numeste bruxism. Bruxismul poate provoca leziuni permanente dintilor dumneavoastra si poate declansa alte simptome, cum ar fi durerile de urechi, durerea maxilarului si dureri de cap.
Bruxismul apare in mod obisnuit in timpul noptii si este cunoscut sub numele de bruxism de somn. Bruxismul care are loc in timpul zilei, de obicei subconstient, este cunoscut sub numele de bruxism treaz. Cand apare singur si nu este declansat de nici o alta afectiune medicala este cunoscut sub numele de bruxism primar. Bruxismul secundar apare ca urmare a unei alte afectiuni sau a unei medicatii.
Bruxismul nocturn apare atat la dentitia deciduala, cat si la cea mixta si definitiva. Bruxismul nocturn la copii este mai frecvent pana la varsta de 12 ani si nu pare sa fie insotit de modificari patologice, considerandu-se chiar o cale de functionalizare a contactelor ocluzale.
Ce cauzeaza bruxismul?
Mergi la cuprins
Mai mult de 70% din cazuri apare din cauza stresului si a anxietatii. De obicei apare subconstient in timp ce dormiti. Cu toate acestea, alte lucruri pot duce la aceasta, inclusiv cauzele posibile descrise mai jos.
- Medicamente
Bruxismul poate sa apara ca efect secundar al unui numar de medicamente, cel mai frecvent antidepresive, antipsihotice si medicamente psihotrope.
Cel mai frecvent tip de medicamente care cauzeaza bruxismul sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, un tip de antidepresiv.
- Probleme cu maxilarul
Daca suferiti de o discrepanta ocluzala, ceea ce inseamna ca dintii de sus si de jos nu se intalnesc corect, este posibil sa aveti mai multe sanse de a suferi de bruxism. Acest lucru se poate intampla daca aveti dinti lipsa sau dinti strambi. Bruxismul cauzat de probleme cu maxilarul poate sa se opreasca odata ce problema maxilarului este corectata.
- Alegerea stilului de viata
Anumite alegeri ale stilului de viata va pot creste sansele de a suferi de bruxism, inclusiv consumul ridicat de alcool, consumul de droguri si fumatul de cantitati mari.
Cum este tratat bruxismul?
Mergi la cuprins
Tratamentul pentru bruxism vizeaza reducerea oricarei dureri pe care o simtiti, prevenirea deteriorarii dintilor si reducerea strangerii si macinarii cat mai mult posibil.
Medicul dentist va va prescrie un dispozitiv de protectie a gurii, un aparat dentar de protectie, pentru a va proteja dintii de alte daune. Medicul dentist va alege cel mai potrivit dispozitiv pentru dintii dumneavoastra, oferind in acelasi timp cea mai mare protectie dintilor dumneavoastra.Gutierele ocluzale de protectie sunt cel mai frecvent indicat tratament si cel mai avantajos. Acestea sunt realizate din material plastic, sunt usor de folosit si au beneficii majore: previn uzura dintilor si ii protejeaza, mentin o distanta corespunzatoare intre maxilar si mandibula si astfel reduc contractiile muscular excesive si dureroase, stabilizeaza ocluzia ( ”muscatura”). Gutierele sunt indicate si peste restaurarile fixe, pentru a proteja coroanele si implanturile
Trebuie sa retineti ca bruxismul necesita tratament pentru a evita complicatiile ulterioare ce va pot afecta destul de mult calitatea vietii! In urma evolutiei indelungate a acestei afectiuni, pacientii vor acuza cefalee intensa, recurenta, dureri musculare sau articulare severe, fracturi dentare. Trauma frecventa a dintilor se transmite parodontiului marginal, care nu va mai putea sustine dintele in alveola, parodontopatiile fiind, de altfel, cea mai de temut complicatie a bruxismului.
- Stabilirea tratamentului se face in functie de cauza potentiala a problemei.
- Solutia cea mai potrivita este confectionarea unei gutiere care sa fie purtata de pacienti in timpul somnului pentru ca dintii sa fie protejati. Dispozitivul este realizat personalizat, dintr-un material plastic, care se muleaza pe dintii pacientilor. El controleaza para-functia, insa nu vindeca bruxismul;
- Terapie comportamentala pentru diminuarea stresului si pentru relaxare;
- Medicamente pentru relaxare musculara;
- Corectarea muscaturii prin obturatii, reducerea inaltimii coronare prin slefuire selective, tratament ortodontic, coroane dentare;
- Remedii babesti – Inainte de culcare sa rozi un morcov pentru a obosi maxilarul, sa bei un pahar de lapte sau ceai cald sau sa aplici o compresa calda pe maxilar.
Alte sfaturi:
- Evitarea mancarurilor si bauturilor ce contin cafeina, gen ciocolata, cafea sau cola;
- Evitarea alcoolului care intensifica fenomenul;
- Nu trebuie mestecat nimic ce nu reprezinta mancare si mai ales mestecarea gumei, deoarece astfel se favorizeaza inclestarea muschilor maxilarului
Schema de terapie cu produse naturiste
Produs Naturist | Dimineata-Pranz-Seara | Indicatii |
---|---|---|
Bee Power Royal Jelly | 0-0-1 | |
Power Mins | 0-0-1 | |
Vitamina C1000 plus cu bioflavonoide | 1-0-0 | |
Pret total produse recomandate 233 RON | ||
Explicatii Schema de terapie 1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii |