Pancreatita acuta este in fapt inflamatia pancreasului, o boala care da dureri in zona abdominala superioara si posibil cu durere radianta in spate.

Pancreatita acuta

1 recenzie
Pancreatita acuta

Cuprins

1. Ce este pancreatita acuta?
2. Ce cauzeaza pancreatita acuta?
3. Factori de risc
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Metode de tratament pentru pancreatita acuta
7. Complicatii ale pancreatitei acute

Ce este pancreatita acuta?

Mergi la cuprins

Pancreasul este un organ situat in spatele stomacului si in apropierea intestinului subtire. Produce si distribuie insulina, enzime digestive si alti hormoni necesari.Pancreatita acuta este inflamatia pancreasului. Apare brusc si provoaca dureri in regiunea abdominala superioara. Durerea de multe ori radiaza in spate.

Ce cauzeaza pancreatita acuta?

Mergi la cuprins

Pancreatita acuta este cauzata direct sau indirect. Cauzele directe afecteaza pancreasul insusi sau tesuturile sale. Cauzele indirecte rezulta din boli sau afectiuni care au originea in alta parte a corpului.Pietrele biliarie sunt una dintre cauzele majore ale pancreatitei acute. Pietrele biliare se pot depozita si pot bloca canalul pancreatic. Acest lucru impiedica fluidul sa curga spre si din pancreas.

  • Cauze directe

Alte cauze directe ale pancreatitei acute includ:
interventii bruste ale sistemului imunitar asupra pancreasului sau pancreatita autoimuna
afectarea vezicii biliare din cauza interventiilor chirurgicale sau a leziunilor
grasimi excesive numite trigliceride in sangele dumneavoastra

  • Cauze indirecte
  1. Cauzele indirecte ale pancreatitei acute includ:
  2. abuzul de alcool
  3. fibroza chistica, o afectiune grava care afecteaza plamanii, ficatul si pancreasul
  4. Boala Kawasaki, o boala care apare la copiii cu varsta sub 5 ani
  5. infectii virale cum ar fi oreion si infectii bacteriene
  6. Sindromul Reye, o complicatie a anumitor virusuri care pot afecta si ficatul
  7. anumite medicamente care contin estrogen, corticosteroizi sau anumite antibiotice
acidophilus cu psyllium pentru sanatatea digestiva

Factori de risc

Mergi la cuprins

Consumul de alcool prea mult va poate pune in pericol pancreasul . Barbatii sunt mai expusi riscului de aparitie a pancreatitei legate de alcool decat femeile.Tutunul, de asemenea, creste sansa dvs. de pancreatita acuta.
 

Simptome

Mergi la cuprins

Simptomul predominant al pancreatitei acute este durerea abdominala.Durerea poate varia in functie de anumiti factori. Acestia includ:

  • dureri abdominale severe
  • durerea iradiaza frecvent catre spate si rareori apare initial in abdomenul inferior
  • cand pancreatita e produsa de calculii biliari, durerea debuteaza brusc si atinge intensitatea maxima in cateva minute, apoi ramane constanta si severa, avand caracter penetrant si persistand timp de cateva zile
  • tusea, miscarile energice si respiratiile profunde accentueaza durerea
  • majoritatea pacientilor au stari de greata si prezinta varsaturi, uneori pana cand nu mai au ce sa elimine din stomac
  • unele persoane care fac pancreatita in urma abuzului de alcool pot sa nu dezvolte deloc simptome in afara durerii moderate, iar altele au stare generala foarte alterata, au aspectul de om bolnav, sunt transpirate si au puls rapid (intre 100 si 140 de batai pe minut) si slab, precum si frecventa respiratorie crescuta
  • inituial, temperatura corporala poate fi normala, insa creste in decurs de cateva ore, ajungand intre 37,7 si 38,3 grade Celsius
  • presiunea sangiuna poate fi crescuta, insa are tendinta sa scada atunci cand persoana se ridica in picioare, producand lesinul pacientului
  • pe masura ce pancreatita acuta se agraveaza, pacientii devin din ce in ce mai putin constienti de mediul inconjurator, iar unii ajung aproape in stare de inconstienta
  • ocazional, albul ochilor capata o coloratie galbuie

 

Diagnostic

Mergi la cuprins

Medicul dvs. poate diagnostica pancreatita acuta utilizand teste de sange si scanari. Testul de sange priveste enzimeledin pancreas. O scanare cu ultrasunete va permite medicului sa vada orice anomalie in sau in jurul pancreasului. Medicul dvs. va va intreba, de asemenea, despre istoricul medical si va va cere sa va descrieti disconfortul.
 

Metode de tratament pentru pancreatita acuta

Mergi la cuprins

Tratamentul pancreatitei acute usoare, in special la pacientii cu crize recurent, consta de obicei in administrarea de analgezice pentru amelioarea durerii si in ingestia de lichide simple. Persoana in cauza trebuie sa urmeze o dieta de post pentru a incerca sa lase timp refacerii pancreasului. De obicei, o alimentatie normala se poate relua dupa 2 pana la 3 zile, fara tratament suplimentar.
Pancreatita acuta este uneori asociata cu diabetul de tip 2, care afecteaza producerea de insulina. Consumul de alimente ca proteinele slabe, legumele si cerealele integrale pot ajuta pancreasul sa produca insulina mai regulat si mai usor. Hidratati-va in orice moment si limitati cantitatea de alcool pe care il beti.
 

Complicatii ale pancreatitei acute

Mergi la cuprins

Cele mai frecvente complicatii care apar in urma unei pancreatite acute sunt:

 

  • Necroza pancreatica aseptica sau septica poate complica evolutia unei pancreatite in aproximativ 10% din cazuri si este responsabila de cea mai mare parte a deceselor. Pancreatita necrozanta este o forma severa de pancreatita acuta, identificata de regula prin tomografie computerizata cu substanta de contrast. In cazul in care persista durerea abdominala, accentuata fiind insotita de febra, leucocitoza marcata si bacteriemie se instituie pancreatita necrozanta infectata si necesita antibiotice cu spectru larg si adesea debridare chirurgicala
  • Abcesul pancreatic este un proces supurativ, caracterizat printr-o ascensiune febrila, leucocitoza, sensibilitate locala la palpare precum si, prin aparitia dupa 2-3 saptamani de evolutie a pancreatitei acute, a unei formatiuni tumorale epigastrice. Se poate insoti de revarsat pleural stang sau de  splenomegalie secundara trombozei venei splenice.
  • pseudochisturile pancreatice sunt depistate prin tomografie computerizata in faza acuta a bolii. Acestea sunt colectii lichidiene incapsulate cu un bogat continut enzimatic (enzime pancreatice). Complicatiile pseudochisturilor includ infectia, hemoragia, ruptura.
  • Complicatii pulmonare – la pacientii cu forme grave ale bolii pot sa apara atelectazie, revarsat pleural, pneumonie si sindrom de detresa respiratorie
  • Insuficienta renala

Alte complicatii ce pot fi intalnite dupa un episod de pancreatita acuta sunt complicatiile metabolice, hipomagneziemia si hiperglicemia. Hemoragiile gastrointestinale pot sa apara prin gastrita de stres, ruptura de pseudoanevrism sau varice gastrice prin tromboza venei splenice.
Aproximativ 10% din cazurile de pancreatita acuta se cronicizeaza. Diabetul zaharat sau insuficienta pancreatica exocrina se instaleaza rareori dupa un singur episod acut.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii
Liver Aid1-1-1Este un tonic atat pentru ficat cat si pentru pancreas
Nopalin1-1-1Normalizeaza valoarea glucozei si contribuie la controlul diabetului asociat de multe ori cu pancreatita
Ocean 211-1-1Protejeaza mucoasa tractului digestiv si mareste rezistenta organismului la boli
Polinesian Noni Liquid1-1-1 30mlNoni contine acizi grasi cu molecula mica care contribuie la o buna digestie

Pret total produse recomandate 862 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Gangu
02/03/2018

As vrea sa stiu cat de periculoasa este pancreatita. Eu am avut cateva episoade si mi s-a spus ca nu este de joaca cu bolile pancreasului ?


lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *