Fibromialgia este o boala care se manifesta printr-o multime de puncte dureroare raspandite pe corp, oboseala, anxietate si dureri de cap.

Fibromialgia

0 recenzii
Fibromialgia

Cuprins

1. Ce este fibromialgia, si este reala?
2. Care sunt simptomele fibromialgiei?
3. Care sunt punctele de declansare?
4. Ce cauzeaza fibromialgia?
5. Care sunt factorii de risc pentru fibromialgie?
6. Medicatie
7. Exista tratamente naturale si alternative pentru fibromialgie?

 

Ce este fibromialgia, si este reala?

Mergi la cuprins

Fibromialgia este o suferinta non-inflamatorie care consta in durere cronica, difuz raspandita in tot corpul, asociata cu reducerea pragului durerii si prezenta unor puncte specifice, dureroase la presiune si o  multitudine de alte simptome: oboseala, disfunctie cognitiva, tulburari de somn, anxietate, depresie, etc.

Care sunt simptomele fibromialgiei?

Mergi la cuprins

Fibromialgia este adesea asociata cu zone de sensibilitate, care sunt numite puncte de declansare. Acestea sunt locuri in care chiar si presiunea usoara poate provoca durere. Durerea cauzata de aceste puncte de declansare poate fi, de asemenea, descrisa ca o durere consistenta, care afecteaza multe zone ale corpului. Daca resimtiti aceasta durere timp de cel putin trei luni, medicii ar putea considera acest lucru un simptom al fibromialgiei.
Persoanele cu aceasta tulburare pot, de asemenea, sa experimenteze:

  • oboseala
  • probleme cu somnul
  • dureri de cap
  • anxietate
  • incapacitatea de a se concentra sau dificultatea de a acorda atentie
  • durere in abdomenul inferior

 

rhodiolin pentru depresie

Care sunt punctele de declansare?

Mergi la cuprins

O persoana este diagnosticata cu fibromialgie daca are dureri si sensibilitate larg raspandite in cel putin 11 dintre cele 18 puncte de declansare cunoscute.
Punctele comune de declansare includ:

 

  • spatele capului
  • umeri
  • capul pieptului
  • solduri
  • genunchi
  • coate

Medicul poate confirma diagnosticul daca raportati durere pe scara larga pentru mai mult de trei luni si nu aveti o afectiune medicala care sa poata explica durerea.
 

Ce cauzeaza fibromialgia?

Mergi la cuprins


Cercetatorii medicali si medicii nu stiu ce cauzeaza exact fibromialgia. Cu toate acestea, datorita deceniilor de cercetare, cercetariel sunt aproape de factorii care pot declansa boala
Acesti factori includ:

 

  • Infectii: Infectiile anterioare pot declansa fibromialgia sau pot accentua simptomele afectiunii.
  • Genetica: Fibromialgia se desfasoara adesea in familii. Daca aveti un membru al familiei cu aceasta afectiune, riscul pentru dezvoltarea a acesteia este mai mare. Cercetatorii considera ca anumite mutatii genetice pot juca un rol in aceasta problema.
  • Trauma: Persoanele care sufera de traume fizice sau emotionale pot dezvolta fibromialgie. Conditia a fost legata de stresul post-traumatic.
  • Stresul: Ca si traumele, stresul poate crea efecte de lunga durata pe care corpul dvs. le depoziteaza. Stresul a fost legat de tulburarile hormonale care ar putea contribui la fibromialgie.


Medicii, de asemenea, nu inteleg pe deplin factorii care determina oamenii sa experimenteze durerea cronica larg raspandita asociata cu aceasta afectiune. O teorie sugereaza ca nervii si receptorii din organism devin mai sensibili la stimulare. Asta inseamna ca acestea pot reactiona exagerat la semnalele de durere si pot provoca dureri inutile sau exagerate.
 

Care sunt factorii de risc pentru fibromialgie?

Mergi la cuprins


Desi cauzele sunt neclare, fibromialgia poate fi rezultatul stresului, al traumei fizice sau al unei boli sistemice independente, cum ar fi gripa. Se crede ca sistemul nervos si creierul pot interpreta gresit sau reactiona prea mult la semnale normale de durere. Aceasta interpretare incorecta ar putea fi cauzata de un dezechilibru al substantelor chimice din creier.

Alti factori de risc pentru fibromialgie includ:

 

  1. Sex: Potrivit cercetarilor, femeile reprezinta intre 80 si 90% din toate cazurile de fibromialgie. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut.
  2. Istoricul familiei: daca aveti in familie astfel de cazuri, este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune.
  3. Boala: Desi fibromialgia nu este o forma de artrita, avand o boala reumatica cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida, poate creste riscul dezvoltarii fibromialgiei.


In functie de intenstitatea acestor trei simptome – durere, anxietate si depresie, un studiu din 2003 efectuat de Giesecke si colaboratorii, a impartit pacientii cu fibromialgie in 3 categorii:

  1. cei cu nivelul cel mai scazut de sensibilitate la presiune, cu prag mai inalt al durerii, anxietate si depresie moderate
  2. cei cu sensibilitate crescuta si nivel crescut de anxietate, depresie
  3. cei cu sensibilitate crescuta la durere dar cu control bun al durerii si nivel scazut de anxietate si depresie

Alte manifestari clinice asociate sunt variate si intereseaza multiple organe si sisteme din corp:

  • sistemul digestiv: greata, aciditate gastrica accentuata, tulburari de tranzit intestinal – diaree, constipatie, durere cronica abdominala, balonare, varsaturi
  • sistemul genito-urinar: dureri pelvine cronice, cistita (inflamatia peretelui vezicii urinare), urinari frecvente, dureroase, in absenta altor cauze, durere in perioada menstruatiilor
  • sistemul cardio-respirator si vascular periferic: dureri toracice non-cardiace, puls rapid, tulburari ale respiratiei in timpul somnului, sindrom Raynaud
  • ochiul – tulburari de vedere, uscaciune oculara
  • neuropishic – migrena, dureri de cap cronice, tulburari ale somnului, dificultati de concentrare si tulburari de memorie, depresie, anxietate, sindromul picioarelor nelinistite, etc.
  • tegumentul – piele uscata, mancarime, eruptii cutanate trecatoare.

 

Medicatie

Mergi la cuprins

Pentru controlul durerii, se folosesc analgezice – acetaminofen (paracetamol), cu sau fara tramadol, antiinflamatoare non-steroidiene (ex. Naproxen, Ibuprofen, etc.).
Pentru durere dar si pentru oboseala se pot folosi antidepresivele – inhibitorii recaptarii de serotonina si noradrenalina - Duloxetina, Milnacipran, antidepresivele triciclice - amitriptilina, inhibitorii selectivi ai recaptarii de serotonina- Fluoxetina – pentru imbunatatirea somnului. Efectul antidepresivelor triciclice in fibromialgie este independent de actiunea antidepresiva, dozele folosite fiind mai mici (ex. Amitriptilina 25mg pe zi).

 

 

Exista tratamente naturale si alternative pentru fibromialgie?

Mergi la cuprins

In plus fata de medicatie, un plan de auto-ingrijire va poate ajuta sa faceti fata simptomelor fibromialgiei. Modificarile stilului de viata si remediile alternative pentru fibromialgie pot reduce durerea, in timp ce te simti mai bine. Multe dintre aceste tratamente alternative se concentreaza pe scaderea stresului si pe reducerea durerii. Este important sa retineti ca majoritatea tratamentelor alternative pentru fibromialgie nu au fost studiate temeinic. Cercetarea pana in prezent nu reuseste sa sprijine eficacitatea acestora.
Aceste tratamente includ:

 

  • fizioterapie
  • acupunctura
  • meditatie
  • yoga
  • sport regulat
  • odihna suficienta
  • terapie prin masaj
  • o dieta echilibrata si sanatoasa


Terapia poate reduce potential stresul care declanseaza simptomele si depresia adesea asociate cu aceasta tulburare. Terapia cu grupuri este adesea optiunea cea mai accesibila si va ofera posibilitatea de a intalni alte persoane care trec prin aceleasi probleme. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari specifice.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii
Acidophilus cu Psyllium1-1-1Reface flora intestinala si combate bacteriile
Garlic Caps1-1-1Intareste organismul si lupta eficient cu parazitii
Rhodiolin pentru depresie1-0-1Stresul este un factor comun in fibromialgie

Pret total produse recomandate 355 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *