Artroza

Cuprins
1. Ce cauzeaza artroza la genunchi?2. Factorii care pot inrautati durerea:
3. Cine este expus riscului de artroza la genunchi?
4. Care sunt simptomele artrozei la genunchi?
5. Diagnosticarea
6. Tratamentul artrozei la genunchi
7. Care este perspectiva pe termen lung a durerii cronice la genunchi?
8. Cum poate fi prevenita artroza la genunchi?
Durerea cronica de genunchi este o durere pe termen lung, umflare sau sensibilitate la unul sau ambii genunchi. Durerea de genunchi reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni in randul populatiei. Potrivit statisticilor, durerile de genunchi sunt cauza pentru aproximativ o treime dintre vizitele la medicii specialisti pentru durerile musculare si de oase. Cauza durerii genunchiului poate determina simptomele pe care le experimentati. Multe cauze pot provoca sau pot contribui la durerea cronica la genunchi si exista multe tratamente. Experienta fiecarei persoane cu dureri cronice la genunchi va fi diferita.Durerile la genunchi pot fi localizate intr-o anumita zona a genunchiului sau pot fi difuze pe toata suprafata genunchiului, sunt adesea insotite de restrictii fizice si tratamentul depinde de cauza. Prognosticul este de obicei bun, desi pot fi necesare interventii chirurgicale,
Ce cauzeaza artroza la genunchi?
Mergi la cuprins
Durerea temporara la genunchi este diferita de durerea cronica la genunchi. Multi oameni sufera de dureri temporare la genunchi ca urmare a unui accident sau a unui accident. Durerea genunchiului cronica rar iese fara tratament si nu este intotdeauna atribuita unui incident. Este cel mai adesea rezultatul mai multor cauze sau conditii.
Conditiile fizice sau bolile pot provoca dureri la genunchi. Acestea includ:
- osteoartrita: durere, inflamatie si distrugerea articulatiilor cauzate de degenerarea si deteriorarea articulatiei
- tendinita: dureri in partea din fata a genunchiului, care se agraveaza atunci cand urcati
- bursita: inflamatie provocata de suprasolicitarea sau ranirea repetata a genunchiului
- Chondromalacia patella: cartilajul deteriorat sub genunchi
- guta: artrita cauzata de acumularea de acid uric
- Chistul lui Baker: o crestere a fluidului sinovial (fluid care lubrifiaza articulatia) din spatele genunchiului
- poliartrita reumatoida : o afectiune cronica autoimuna inflamatorie care provoaca umflaturi dureroase si poate provoca in cele din urma deformarea articulara si eroziunea osoasa
- dislocarea: dislocarea genunchiului este cel mai adesea rezultat al unui traumatism
- ruptura de menisc
- ligamentul rupt
- tumorile osoase: osteosarcomul (cel de-al doilea cancer osos cel mai raspandit), apare cel mai frecvent la genunchi
Factorii care pot inrautati durerea:
Mergi la cuprins
leziunile la nivelul structurii genunchiului pot provoca sangerari si umflaturi si pot crea o problema cronica in timp, daca nu sunt tratate corespunzator
- entorse
- suprasolicitare
- infectie
- postura incorecta ​​atunci cand faci activitate fizica
- Lipsa incalzirii inainte de activitatea fizica
- incordarea necorespunzatoare a muschilor
Cine este expus riscului de artroza la genunchi?
Mergi la cuprins
Persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare pentru problemele legate de genunchi. Alti factori care va cresc riscul de durere cronica la genunchi includ:
- varsta
- raniri anterioare sau traume
- activitate sportiva sau exercitii fizice
Care sunt simptomele artrozei la genunchi?
Mergi la cuprins
Simptomele durerii cronice la genunchi sunt diferite pentru fiecare persoana, iar cauza durerii genunchiului afecteaza adesea modul in care durerea se simte. Durerea genunchiului cronic poate sa apara ca:
- durere constanta
- ascutita
Severitatea durerii articulare poate varia, de la o durere minora pana la o durere severa. Pot exista si alte simptome care insotesc durerea de genunchi:
- Dificultati la mers pe jos din cauza instabilitatii genunchiului,
- Dificultati la coborat si urcat din cauza leziunilor ligamentului,
- Blocarea genunchiului (nu se poate indoi genunchiul),
- Roseata si umflaturi,
- Incapacitatea de a extinde genunchiul,
- Deplasarea greutatii catre genunchiul si piciorul opus.
Diagnosticarea
Mergi la cuprins
Fiecare cauza posibila a durerii cronice la genunchi necesita teste diagnostice diferite. Acestea includ teste sange, examinarea fizica, raze X, scanarea RMN si alte teste de imagistica.
Tratamentul artrozei la genunchi
Mergi la cuprins
Fiecare cauza fundamentala a durerii cronice la genunchi are un tip specific de tratament. Aceste tratamente pot include:
- fizioterapie
- medicament
- interventie chirurgicala
- preparate injectabile
Bursita, o cauza comuna a durerii genunchiului, este tratata in urmatoarele moduri:
Tratamentul bursitelor include cel mai frecvent repaus, gheata si folosirea antialgicelor. Acetaminofenul sau AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) pot reduce atat durerea cat si inflamatia.
E posibil ca bursita sa se amelioreze in cateva zile sau cateva saptamani daca repausul si tratamentul se instituie imediat.
Trebuie urmati urmatorii pasi:
- trebuie pusa in repaus articulatia si evitarea oricarei activitati sau oricarei presiuni directe care poate cauza durerea
- trebuie respectat si un program normal de somn
- aplicarea de gheata sau de comprese reci, imediat ce se observa aparitia durerii sau a senzatiei de presiune in muschi sau in zona din apropierea articulatiei: gheata se aplica cate 10-15 minute, de doua ori pe ora de obicei, pe parcursul a 72 de ore; se continua aplicarea ghetii (15-20 de minute, de trei ori pe zi) pana cand durerea se reduce (desi compresele calde pot produce usurarea durerii, doar gheata poate reduce inflamatia si grabi vindecarea)
- administrarea de antialgice: folosirea de acetaminofen(paracetamol) sau antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, naproxenul pentru a reduce durerea si inflamatia bursei (se recomanda precautie in adminstrarea aspirinei persoanelor sub 20 de ani, datorita riscului de aparitie a sindromului Reye, o complicatie ce implica sistemul nervos central la copii).
- Nu trebuie ca pacientii sa se bazeze pe folosirea medicatiei pentru reducerea durerii si sa suprasolicite articulatia in continuare.
- trebuie efectuate exercitii fizice care sa creasca mobilitatea in fiecare zi: daca bursita a aparut intr-o articulatie sau in vecinatatea unei articulatii, trebuie mobilizata articulatia cu efectuarea tuturor miscarilor pe care le poate face in mod normal acea articulatie, chiar si in timpul in care articulatia nu este folosita; aceasta va preveni aparitia redorii (intepenirii); pe masura ce durerea dispare, se continua aceste exercitii si se adauga altele pentru a tonifia muschii din jurul articulatiei
- reluarea gradata a activitatii la o intensitate mai mica decat cea efectuata inaintea aparitiei simptomelor: trebuie efectuata incalzirea inainte si exercitii de stretching dupa; intensitatea efortului va fi crescuta gradual si exercitiile se vor opri daca apare durerea
- Dupa incetarea activitatii, se va aplica gheata pentru prevenirea durerii si a inflamatiei. Pentru a preveni recidiva (reaparitia), se va schimba modul in care se efectueaza activitatea ce produce durere.
- evitarea fumatului: fumatul interfera cu productia de colagen, care este necesara vindecarii ranilor si tesuturilor.
Care este perspectiva pe termen lung a durerii cronice la genunchi?
Mergi la cuprins
Unele dureri la genunchi, in special durerile cauzate de osteoartrita, vor fi probabil permanente. Aceasta deoarece structura genunchiului este deteriorata. Fara interventii chirurgicale sau alt tip de tratament extensiv, veti continua sa simtiti durere, inflamatie si umflarea genunchilor. Perspectiva pe termen lung a durerii cronice la genunchi implica gestionarea durerii, prevenirea aparitiei unor eruptii cutanate si reducerea iritatiei genunchiului.
Cum poate fi prevenita artroza la genunchi?
Mergi la cuprins
Incalziti-va inainte de antrenament.
Incercati exercitii cu impact redus. Combinati exercitii cu impact redus cu exercitii cu impact mare pentru a va oferi o pauza in genunchi.
Incercati sa slabiti.
Drumurile accidentate pot fi periculoase pentru sanatatea genunchiului. Alegeti sa mergeti pe suprafete netede, pavate.
Inlocuiti frecvent pantofii de alergare pentru a va asigura ca au inca un suport adecvat si amortizare.
Schema de terapie cu produse naturiste
Produs Naturist | Dimineata-Pranz-Seara | Indicatii |
---|---|---|
Joint Protex Forte | 1-1-1 dupa masa | tratamentul se face 2 luni |
Shark Aid | 1-1-1 dupa masa | tratamentul se face 2 luni |
Pret total produse recomandate 389 RON | ||
Explicatii Schema de terapie 1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii |