Gonartroza

Cuprins
1. TIPURI DE GONARTROZA2. Evolutia gonartrozei
3. Tratament pentru gonartroza
Boala degenerativa a articulatiei genunchiului, denumita si gonartroza, este caracterizata mai ales prin durere si o disfunctie progresiva a articulatiei genunchiului. Aceasta boala afecteaza cel mai frecvent femeile, persoanele obeze si persoanele in varsta. In prezent, gonartroza este considerata a fi una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilitatii la nivel mondial.
Schimbarile degenerative care se produc cel mai frecvent in organismul uman sunt bolile articulatiilor genunchiului. Acest lucru este legat de constructia lor complexa si complicata si mecanismul de functionare. Aceste articulatii sunt expuse la o supra activitate si o uzura mai rapida. Osteoartrita genunchiului este o boala progresiva si afecteaza toate elementele care formeaza articulatia: - cartilajul articular - stratul subchondral - membrana sinoviala - capsula articulara si ligamentele.
Stiati ca nivelurile scazute de lichid sinovial sunt o cauza majora a inflamatiei articulatiilor?
Durerea care apare in timpul miscarii determina ca pacientul care sufera de gonartroza sa incerce sa salveze membrul afectat prin limitarea activitatii lor fizice si adesea profesionale, ceea ce duce la restrangerea mobilitatii in articulatie. In stadiul ulterior al dezvoltarii bolii, durerea are loc si in repaus, iar conturul articulatiei este ingrosat permanent si distorsionat.
In timpul mersului, pacientul roteste membrul inferior spre exterior, indoaie si inclina trunchiul spre fata si spre lateral. Lungimea treptei este apoi redusa, iar faza de incarcare a membrelor inferioare bolnave este scurtata.
In stadiul incipient, pacientul nu simte simptome si nu prezinta nici o disfunctie in comun. Cu toate acestea, in timp, pot sa apara simptomele usoare si adesea neobservate, cum ar fi:
- dificultate in efectuarea flexiei si extinderii genunchiului
- umflarea usoara provocata de ingrosarea sinovialului
- roseata si temperatura crescuta in zona articulatiei genunchiului in special dupa exercitii sau alte eforturi
- scartait in timpul miscarii, cauzate de suprafetele articulare care se freaca unul cu celalalt
- atrofia muschiului
- rigiditatea dimineata.
La inceput, procesul degenerativ afecteaza numai cartilajul articular, ceea ce duce la uzura prematura. Cu toate acestea, procesul de distrugere a cartilajului articular are ca rezultat treptat cresterea anormala a tesutului osos in zona articulatiei genunchiului, care, la randul sau, duce la deformarea articulatiilor. Odata cu aparitia modificarilor degenerative, cartilajul articular inceteaza sa-si indeplineasca functiile. Ca rezultat al pierderii elasticitatii sale, cartilajul devine mai susceptibil la socuri si deteriorari. Membrana sinoviala este supusa umflarii, in timp ce capsula articulara sufera hipertrofie, ingrosare si cicatrizare.
Cand procesul degenerativ ajunge deja la stadiul avansat, apare simptomul durerii. De fapt, aparitia durerii este cea mai obisnuita motivatie de a ajunge la medic. Durerea creste, in special in timpul:
- mersului pe jos,
- statului prelungit in picioare,
- ridicarii de pe scaun,
- coborarii scarilor,
- transportului de obiecte grele
Durerea este localizata mai ales in partea din fata sau mediana a articulatiei genunchiului. Durerea care apare in timpul miscarii ii face pe un pacient sa evite miscarea membrului afectat, limitand atat activitatea fizica, cat si cea profesionala, ceea ce duce la restrictionarea mobilitatii intr-o articulatie speciala si chiar la contractiile care apar in principal in pozitia flexurala. Intr-un stadiu ulterior al dezvoltarii bolii, durerea are loc si in timpul odihnei, iar conturul articulatiei devine permanent ingrosat si deformat.
Modificarile degenerative ale articulatiei genunchiului sunt in mod normal diagnosticate pe baza imaginilor radiologice. In imaginile radiologice ale articulatiei genunchiului afectate de procesul degenerativ se poate observa stenoza suprafetelor articulare, precum si prezenta corpurilor libere intraarticulare si deformarea axei articulare.
TIPURI DE GONARTROZA
Mergi la cuprins
- Gonartroza mediana si laterala
Este partea interioara a articulatiei genunchiului afectat de uzura, exista o osteoartrita medial. Daca este o osteoartritei la genunchi in regiunea exterioara, se vorbeste de o gonartroza laterala.
Cauzele modificarilor degenerative ale articulatiei genunchiului raman necunoscute in majoritatea cazurilor. Factorii principali ce duc la aparitia gonartrozei sunt varsta inaintata si anumite boli inflamatorii, insa aceasta poate fi cauzata si de:
• Factorii genetici – apare la persoanele in a caror familie exista predispozitie la articulatii slabite;
• Varsta si sex – riscul de a dezvolta gonartroza creste proportional cu varsta si, desi este mai frecventa la femei, gonartroza debuteaza la barbati datorita suprasolicitarii articulatiilor;
• Traumatisme nevindecate - o fractura la nivelul genunchiului afecteaza cartilajul articular si creste riscul de aparitie al gonartrozei;
• Obezitate - datorita surplusului de greutate, genunchiul este supus unui “stress” mai mare, iar cartilajul articular se va degrada mai rapid;obezitatea care provoaca slabirea aparatului osteoarticular al articulatiei genunchiului (obezitatea are un impact semnificativ mai mare asupra formarii modificarilor degenerative ale articulatiilor genunchiului decat asupra articulatiei soldului).
- Gonartroza: frecventa
Artroza articulatiei genunchiului este cea mai frecventa forma de artrita in Germania. Informatiile privind frecventa variaza foarte mult. Motivul este ca nu exista criterii uniforme pentru diagnosticarea gonartrozei. Cele mai multe diagnostice se bazeaza pe semnele radiologice ale osteoartritei. Acestea sunt indicii de uzura comuna in raze X, tomografie computerizata sau tomografie cu rezonanta magnetica. Odata cu varsta, probabilitatea de osteoartrita genunchi creste. Barbatii sunt mai frecvent afectati inainte de varsta de 45 de ani. Ulterior, mai multe femei dezvolta o gonartroza.
Evolutia gonartrozei
Mergi la cuprinsIn faza incipienta a gonartrozei, apare uzarea si subtierea cartilajului articular si, implicit, durerea. Este perioada propice pentru a interveni medical asupra acestei boli.
Odata cu avansarea bolii, oasele incep sa se macine si pierd contactul direct unul cu celalalt, in timpul miscarii genunchiului.
In fazele avansate ale bolii, cartilajul articular nu mai protejeaza oasele articulatiei. cartilajul articular este atat de uzat incat nu mai acopera si nu mai protejeaza capetele osoase ale articulatiei. Cartilajul articular se pierde, oasele sunt macinate iar genunchiul isi pierde alinierea fiziologica.
Pierderea cartilajului articular, macinarea oaselor si aparitia osteofitelor, strica structura articulatiei si fac in cele din urma ca oasele sa isi piarda alinierea fiziologica si articulatia se deformeaza. Din acest stadiu se instaleaza invaliditatea, iar persoana afectata trebuie sa foloseasca dispozitivele ajutatoare la mers. Aici este momentul cand doar tratamentul chirurgical poate elimina durerea si corecta deformarea piciorului.
Tratament pentru gonartroza
Mergi la cuprins
In prezent, procesul care sta la baza osteoartritei nu poate fi inversat, dar simptomele pot fi de obicei gestionate eficient cu modificari ale stilului de viata, terapii fizice si alte terapii, medicamente si interventii chirurgicale.
Simptomele pot fi ajutate de anumite medicamente, printre care:
- Acetaminofen- s-a dovedit a fi eficient pentru persoanele care sufera de durere usoara pana la moderata.
- Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
- Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv ibuprofenul , administrate la dozele recomandate, scad durerea.
- Terapie
- Fizioterapie. Un terapeut fizic poate lucra impreuna cu dvs. pentru a crea un program de exercitii individualizat care va intari muschii din jurul articulatiei, va mari gama de miscare si va reduce durerea
- Tai chi si yoga. Aceste terapii de miscare implica exercitii blande si intinderi combinate cu respiratia profunda. Multi oameni folosesc aceste terapii pentru a reduce stresul in viata lor, iar cercetarile sugereaza ca tai chi si yoga pot reduce durerea osteoartritei si pot imbunatati miscarea.
Alte proceduri:
Injectii cu cortizon. Injectiile de medicamente cu corticosteroizi pot ameliora durerea articulatiei. Numarul de injectii cu cortizon pe care le puteti primi in fiecare an este limitat, in general, la trei sau patru injectii, deoarece medicamentul poate agrava leziunile articulare in timp.
Injectii de lubrifiere. Injectiile de acid hialuronic pot oferi o usurare a durerii, oferind unele ameliorari in zona genunchiului. Acidul hialuronic este similar cu cel prezent in mod normal in fluidul articulatiei.
Schema de terapie cu produse naturiste
Produs Naturist | Dimineata-Pranz-Seara | Indicatii |
---|---|---|
Joint Protex Forte | 1-1-1 dupa masa (2 luni) | Previne degradarea cartilajelor si reface articulatiile |
Shark Aid | 1-1-1 dupa masa (2 luni) | Recomandat in bolile osteo-articulare pentru refacerea cartilajelor afectate |
Pret total produse recomandate 389 RON | ||
Explicatii Schema de terapie 1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii |