Episoade de depresie care alterneaza cu episoade de manie, cam asa se poate defini tulburarea bipolara, o afectiune neurologica care afecteaza barbati si femei in mod egal

Tulburarea bipolara

0 recenzii
Tulburarea bipolara

Cuprins

1. Ce este tulburarea bipolara?
2. 7 semne de manie
3. 7 semne de depresie
4. Tratament pentru tulburarea bipolara

Ce este tulburarea bipolara?

Mergi la cuprins

Tulburarea bipolara este un fel de boala mintala care poate interfera cu viata de zi cu zi, cu relatiile, cu munca si cu scoala. Boala afecteaza circa 5% din populatia generala, barbati si femei in mod egal. In tulburarea bipolara, denumita si boala maniaco-depresiva, episoadele de depresie alterneaza cu episoadele de manie sau cu o forma mai putin severa de manie, numita hipomanie.

Cei care sufera de boala au una sau mai multe perioade de tristete excesiva, dublata de pierderea interesului pentru viata, precum si una sau mai multe perioade de euforie, energie extrema si de multe ori iritabilitate, cu perioade de dispozitie relativ normala intre aceste perioade. Tulburarea bipolara este o boala mintala marcata de schimbari de dispozitie extreme, perioade de manie si perioade de depresie.  
 

7 semne de manie

Mergi la cuprins

Mania poate avea si alte simptome, dar sapte dintre semnele cheie ale acestei faze a tulburarii bipolare sunt:

 • fericire intensa pentru perioade lungi de timp
 • nevoie scazuta de somn
 • vorbit rapid
 • stare de neatentie
 • angajarea in comportamente riscante, cum ar fi jocuri de noroc

 

acidophilus cu psyllium pentru sanatatea digestiva

7 semne de depresie

Mergi la cuprins

Ca si mania, depresia poate avea si alte simptome, dar aici sunt sapte dintre semnele cheie ale depresiei din tulburarea bipolara:

 • senzatie de tristete pentru perioade lungi de timp
 • distantarea de prieteni si de familie
 • pierderea interesului pentru diverse activitati
 • schimbare semnificativa a apetitului
 • oboseala sau lipsa de energie
 • probleme cu memoria, concentrarea si luarea deciziilor
 • ganduri de suicidExista patru tipuri comune de tulburare bipolara, dar doua dintre aceste tipuri sunt cele mai des diagnosticate.

 • Bipolar I

Aceasta forma clasica de tulburare bipolara a fost numita "depresie maniacala". In faza bipolara, fazele maniacale sunt clare. Comportamentul si starea de spirit ale persoanei sunt extreme, iar comportamentul lor escaladeaza rapid pana la lipsa controlului.

 • Bipolar II

Bipolar II este considerat mai frecvent decat bipolar I. De asemenea, implica simptome depresive, dar simptomele maniacale sunt mult mai putin severe si se numesc simptome hipomonice. Hipomania devine deseori mai grava fara tratament, iar persoana poate deveni sever maniacala sau deprimata.
Tipuri mai rare de tulburare bipolara
Exista doua alte tipuri de tulburare care sunt mai putin frecvente decat cele bipolare I si II.

 • Ciclic Rapida

La acest tip o persoana cu tulburare bipolara experimenteaza patru sau mai multe episoade de manie sau depresie, intr-un an. Aproximativ 10% pana la 20% din persoanele cu tulburare bipolara au acest tip.

 • Mixt Bipolar

Cu tulburarea bipolara mixta, o persoana experimenteaza atat  episoade de manie cat si depresie simultan sau intr-o schimbare foarte rapida.

 • Cyclothymia

Cyclothymia (tulburare ciclotimica) este o tulburare a dispozitiei ce se caracterizeaza prin alternarea unor perioade de euforie cu perioade de depresie. Intre aceste perioade pacientul poate avea o dispozitie stabila.
 

Tratament pentru tulburarea bipolara

Mergi la cuprins

Nu exista nici un tratament pentru tulburarea bipolara. Pentru multi oameni, totusi, simptomele pot fi gestionate cu o combinatie de medicamente si terapie. Tratamentul este adesea cel mai de succes atunci cand tulburarea este diagnosticata si tratata la scurt timp dupa aparitia simptomelor acesteia.

Medicamente utilizate pentru tratamentul tulburarilor bipolare
Un numar de medicamente pot fi utilizate pentru a trata tulburarea bipolara. Probabil va trebui sa incercati diferite medicamente si combinatii de medicamente pentru a gasi medicamentul cel mai eficient pentru dumneavoastra, care are cele mai putine efecte secundare.

Medicamentele pentru tulburarea bipolara includ:
Tulburarea bipolara afecteaza puternic viata bolnavilor netratati si a celor din jur, in schimb medicatia psihiatrica disponibila la ora actuala, tipul corect de psihoterapie recomandat, sustinerea sociala si alte metode prescrise de specialisti pot intretine si preveni schimbarile de dispozitie si simptomele mentionate mai sus. Tratamentul recomandat de un psihiatru creste calitatea vietii, si transforma o tulburare afectiva care pare la prima vedere o nenorocire pentru un bolnav, intr-o sensibilitate psihica a unei personalitati interesante si valoroase.

 • Antidepresivele

Antidepresivele sunt adesea prescrise pentru persoanele care se afla in faza depresiva a ciclului bipolar. Antidepresivele trebuie utilizate cu precautie. In unele cazuri, ele pot declansa episoade maniacale sau pot accelera momentul dintre varstele si cele mai scazute tulburari bipolare. Aceasta este cunoscuta sub numele de ciclism rapid.

 • Antipsihoticele

Medicatie antipsihotica atipica este folosita, de asemenea, in tratamentul tulburarilor bipolare. Aceste produse au o valuare aparte in tratamentul episoadelor maniace si ajuta la diminuarea simptomelor psihotice.

 • Litiul

Litiul este folosit de foarte multa vreme ca tratament de prima alegere pentru controlul maniei si pentru a preveni atat episoadele maniace cat si cele depresive.
Anticonvulsivantele
Anticonvulsivantele au rol de asemenea si ca stabilizatoare de dispozitie, in mod particular la pacientii care nu raspund bine la tratament. Cateodata acestea sunt administrate in combinatie cu litiul sau ca alternativa a acestuia.

 • Benzodiazepinele

Benzodiazepinele cu putere mare faciliteaza un somn linistit pacientilor care sufera de insomnii. Totusi, deoarece aceste medicamente pot creea dependenta trebuie administrate doar cu acordul medicului specialist si pe o perioada cat mai scurta de timp.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii
Rhodiolin pentru depresie1-1-1Episoadele de depresie specifice tulburarii bipolare pot fi controlate cu ajutorul plantei Rhodiola Rosea care combate stresul si depresia

Pret total produse recomandate 161 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *