Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

0 recenzii

Cuprins

1. Cum este diagnosticata intoleranta la gluten?
2.  Alimente care trebuie evitate:

Intoleranta la gluten este o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten (proteina din grau, secara si orz) la indivizi predispusi genetic.

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara, orz, dar se poate ascunde si in produse precum branza cu mucegai albastru, sosul de soia, cafeaua cu diverse arome, bere sau orice produse de panificatie. Aceasta afectiune este tot mai frecvent intalnita, de aceea este bine sa-ti analizez putin simptomele pentru a depista daca ai probleme cu glutenul.

Glutenul actioneaza ca un stimulent al sistemului imunitar al persoanelor cu predispozitie genetica la aceasta forma de intoleranta alimentara si distruge mucoasa intestinala. Din acest motiv va fi impiedicata absorbtia corecta a substantele nutritive din alimente, mai ales cea a calciului, fierului si acidului folic.

Sapte simptome de intoleranta la gluten
Multe dintre aceste simptome apar la scurt timp dupa consumarea glutenului. Cu toate acestea, combinatia exacta a simptomelor poate varia. Persoanele care au raportat intoleranta la gluten, noteaza urmatoarele simptome ca unele dintre cele mai frecvent intalnite cand includ alimentele glutenoase in dieta obisnuita.

1. Diaree si constipatie
Simptomele intolerantei la gluten pot include constipatie, oboseala, dureri de cap si greata. Cei care au raportat intoleranta la gluten spun ca diareea si constipatia sunt un simptom comun.

2. Balonarea
Un alt simptom foarte frecvent pe care oamenii il prezinta in cazurile de intoleranta la gluten este balonarea. Este comuna si simtirea unei acumulari de gaze. La persoanele cu intoleranta la gluten, senzatia de balonare poate aparea foarte regulat si nu este neaparat legata de cantitatea de alimente pe care o consuma.

3. Dureri abdominale
In mod similar, mai multe cauze diferite pot duce la dureri abdominale. Dar, din nou, cei care raporteaza intoleranta la gluten adesea remarca faptul ca sufera de dureri abdominale frecvent si fara alt motiv evident.

4. Oboseala
Oboseala este un alt simptom pe care oamenii il pot gasi greu de identificat, deoarece poate avea multe cauze diferite, dintre care multe nu sunt legate de nici o afectiune.
Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea senzatia persistenta  de oboseala care afecteaza activitatile zilnice.

5. Greata
Persoanele care prezinta intoleranta la gluten pot prezenta, de asemenea, greata, in special dupa ce consuma o masa care contine gluten. Greata poate avea multe cauze, dar daca apare adesea dupa consumul de gluten, poate fi un semn de intoleranta la gluten.

6. Dureri de cap
Experienta durerilor de cap regulate este un alt simptom care poate aparea la persoanele cu intoleranta la gluten.

7. Alte simptome
Persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta mai multe dintre aceste simptome in mod regulat. De asemenea, este posibil ca alte simptome sa apara cu intoleranta la gluten, desi acestea sunt mai putin frecvente.
Acestea pot include:

  •  dureri articulare si musculare
  •  depresie sau anxietate
  •  confuzie
  •  dureri abdominale severe
  •  anemie

 

Cum este diagnosticata intoleranta la gluten?

Mergi la cuprins
Medicii diagnosticheaza intoleranta la gluten prin eliminare, la inceput. Ei exclud alte afectiuni grave, pe baza investigatiei simptomelor. Medicii fac un istoric al pacientului, pentru a putea depista ceva ce ar putea semnala o intoleranta la gluten.

Medicii va vor intreba si despre simptome dintr-o gama mai larga de afectiuni. Intrebarile au rolul de a exclude, de asemenea, alte potentiale probleme. Parte din diagnosticare este de a exclude chiar boala celiaca. Medicii care vad simptome ce ar putea parea de intoleranta la gluten trebuie intotdeauna sa verifice si simptomele pentru boala celiaca.

Testul pe care medicii il fac pentru a depista boala celiaca se face prin:

  1. analize de sange pentru anumiti anticorpi
  2. realizarea unei biopsii pentru a confirma boala celiaca si a o diferentia de intoleranta la gluten
  3. Testele de diagnosticare se fac intotdeauna dupa ce persoana a mancat o masa bogata in gluten. Altminteri, nu ar aparea reactiile.


Daca nu exista anticorpi, problema nu pare sa fie boala celiaca. Biopsia ofera un raspuns mai clar. Biopsia implica luarea unei mici mostre din membrana intestinului. La laborator se va verifica aceasta proba din intestin, pentru a se gasi posibile leziuni. In cazul intolerantei la gluten, nu se vor gasi leziuni ale intestinului.

Cand simptomele se potrivesc si alte afectiuni au fost eliminate, atunci pacientul va fi diagnosticat cu intoleranta la gluten.

 Alimente care trebuie evitate:

Mergi la cuprins

  1. Paine care contine gluten
  2. Alimentele care contin gluten includ graul, secara si pastele.

Viata cu intoleranta la gluten este similara cu cea cu boala celiaca. Este nevoie de o dieta fara gluten, acesta este tratamentul. Pentru boala celiaca, dieta fara gluten este mai importanta si este urmata strict. In cazul intolerantei la gluten, cel mai bun sfat este sa evitati alimentele care contin cereale si gluten. Va fi o misiune dificila pentru ca foarte multe mancaruri se bazeaza pe cereale.
Mancarurile comune care trebuie evitate pentru ca au cereale si gluten sunt produsele de panificatie, paste, biscuiti, snacks-uri, etc.
Pe cei afectati de intoleranta i-ar ajuta si tinerea unui jurnal in care sa noteze mesele zilnice si simptomele experimentate dupa fiecare masa.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii

Pret total produse recomandate 0 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *