Ce cauze produc Anemia hemolitica si cum se poate trata

Anemia hemolitica cauze si tratament

0 recenzii

Cuprins

1. Anemia hemolitica la nou-nascuti
2. Anemie hemolitica la copii
3. Diagnosticarea anemiei hemolitice
4. Cum este tratata anemia hemolitica?

Celulele rosii din sange au misiunea importanta de a transporta oxigenul din plamani in inima dumneavoastra si in tot corpul. Maduva osoasa este responsabila de producerea acestor globule rosii. Anemia hemolitica este o afectiune care presupune distrugerea celulor rosii ale sangelui (eritrocitele), mai repede decat ar putea sa le produca maduva osoasa. Anemia hemolitica poate fi extrinseca sau intrinseca.
Anemia hemolitica extrinseca  este, de asemenea, cunoscuta sub numele de anemie hemolitica autoimuna. Acest tip de anemie se dezvolta atunci cand splina capteaza si distruge celulele rosii sanguine sanatoase. De asemenea, poate proveni din distrugerea celulelor rosii din sange din urmatoarele cauze:

 • infectie
 • tumori
 • tulburari autoimune
 • efecte secundare ale medicamentelor
 • leucemie


Anemia hemolitica intrinseca se dezvolta atunci cand celulele rosii din sangele produs de corpul dumneavoastra sunt defecte. Aceasta afectiune este adesea mostenita, cum ar fi persoanele cu talasemie. Oricine poate dezvolta anemie hemolitica. Cu toate acestea, anemia hemolitica pare sa afecteze mai multi afro-americani decat caucazieni.
Cauzele anemiei hemolitice
Este posibil ca un medic sa nu poata identifica sursa de anemie hemolitica. Cu toate acestea, exista mai multe boli si chiar si medicamente care pot provoca aceasta boala.
Cauze care stau la baza anemiei hemolitice exterioare:

 • splina marita
 • hepatita
 • Virusul Epstein-Barr
 • febra tifoida
 • Escherichia coli
 • streptococ
 • leucemie
 • limfom
 • tumori
 • lupus
 • Sindromul Wiskott-Aldrich, o tulburare autoimuna


Anemia hemolitica nu se datoreaza intotdeauna unei tulburari autoimune. In unele cazuri, este rezultatul luarii anumitor medicamente. Aceasta este cunoscuta sub numele de anemie hemolitica indusa de medicamente. Cateva exemple de medicamente care ar putea provoca afectiunea sunt:

 1. acetaminofen
 2. antibiotice, cum ar fi penicilina, ampicilina sau meticilina
 3. clorpromazina (torazina)
 4. ibuprofen
 5. interferon alfa
 6. procainamida
 7. chinina
 8. rifampin (Rifadin)

Una dintre cele mai grave forme de anemie hemolitica este cea cauzata de transfuzia tipului de sange gresit. Fiecare persoana are o grupa distincta de sange (A, B, AB sau O). Daca primiti un tip de sange incompatibil, sangele existent va incepe sa produca celule imune numite anticorpi pentru a lupta impotriva sangelui transfuzat. Rezultatul este o distrugere extrem de rapida a celulelor rosii din sange.  Unele cauze ale anemiei hemolitice sunt temporare. Anemia hemolitica poate fi tratata daca un medic poate identifica cauza principala si poate sa o trateze.

Care sunt simptomele anemiei hemolitice?
Deoarece exista atat de multe cauze diferite de anemie hemolitica, fiecare persoana poate avea simptome diferite. Cu toate acestea, exista unele simptome comune pe care multi oameni le intampina atunci cand au anemie hemolitica.
Aceste simptome comune includ:

 1. paloare a pielii
 2. oboseala
 3. febra
 4. confuzie
 5. ameteala
 6. slabiciune sau incapacitate de a face activitate fizica

Alte semne si simptome mai putin frecvente care sunt observate la cei cu anemie hemolitica includ:

 1. urina inchisa la culoare
 2. ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
 3. cresterea frecventei cardiace
 4. splina marita
 5. ficatul marit


Anemia hemolitica la nou-nascuti

Mergi la cuprins
Boala hemolitica a nou-nascutului este o afectiune care apare atunci cand o mama si un copil au tipuri de sange incompatibile. Un alt nume pentru aceasta afectiune este eritroblastoza fetalis.  Daca o mama are un rh negativ si tatal copilului are unul pozitiv, este posibil sa apara o boala hemolitica a nou-nascutului. Efectele acestei reactii sunt la fel ca reactiile de transfuzie a sangelui. Corpul mamei vede tipul de sange al copilului ca fiind "strain" si ar putea ataca copilul.
Acest lucru se datoreaza modului in care organismul isi construieste imunitatea. In prima sarcina, sistemul imunitar al unei mame invata cum sa dezvolte aparare impotriva celulelor sanguine negative.  Boala hemolitica a nou-nascutului este o problema deoarece copilul poate deveni anemic, ceea ce cauzeaza si alte complicatii. Tratamentele sunt disponibile pentru aceasta faza. Acestea includ transfuzii de sange si medicamente cunoscute sub denumirea de imunoglobulina intravenoasa (IVIG).

Anemie hemolitica la copii

Mergi la cuprins
Potrivit Universitatii din Chicago, anemia hemolitica la copii apare de obicei dupa o boala virala. Cauzele sunt similare cu cele gasite la adulti si includ:

 1. infectii
 2. boala autoimuna
 3. cancere
 4. medicamente
 5. un sindrom rar cunoscut sub numele de sindrom Evans

acidophilus cu psyllium pentru sanatatea digestiva

Diagnosticarea anemiei hemolitice

Mergi la cuprins
Diagnosticarea anemiei hemolitice incepe de multe ori cu o analiza a istoricului medical si a simptomelor. In timpul examenului fizic, medicul dumneavoastra va verifica pielea palida sau ingalbenita. De asemenea, acestea pot apasa usor pe diferite zone ale stomacului pentru a verifica sensibilitatea, ceea ce ar putea indica o crestere a ficatului sau a splinei. Daca un medic suspecteaza anemia, va cere teste de diagnosticare. Testele de sange care ajuta la diagnosticarea anemiei hemolitice includ:

 • bilirubina, care este un test care masoara nivelul de celule rosii
 • hemoglobina, care este un test care masoara cantitatea de globule rosii pe care o aveti
 • functiile hepatice

Daca medicul dumneavoastra considera ca starea poate fi legata de anemie intrinseca, este posibil ca probele dumneavoastra de sange sa fie examinate sub microscop, pentru a examina forma si dimensiunea acestora. Alte teste includ teste de urina pentru a cauta prezenta celulelor rosii din sange.

Cum este tratata anemia hemolitica?

Mergi la cuprins
Optiunile de tratament pentru anemia hemolitica difera in functie de severitatea afectiunii, de varsta, de sanatatea dumneavoastra si de toleranta dumneavoastra la anumite medicamente.

Optiunile de tratament pentru anemia hemolitica includ:

 1. transfuzie de sange
 2. imunoglobulina intravenoasa
 3. corticosteroizi
 4. interventie chirurgicala
 • Transfuzie de sange

O transfuzie de sange este indicata  pentru a creste rapid numarul de celule rosii si pentru a inlocui celulele rosii sangelui distruse cu cele noi.

 • Imunoglobulina intravenoasa (IVIG)

Un numar scazut de celule sanguine poate afecta negativ modul in care sistemul imunitar se lupta cu infectia. Este posibil sa vi se administreze imunoglobulina intravenos in spital pentru a imbunatati functia sistemului imunitar.

 • Corticosteroizii

In cazul unei forme extrinseci de anemie hemolitica de origine autoimuna, este posibil sa vi se prescrie corticosteroizi. Acestia  pot opri sistemul imunitar de a face anticorpi care distrug celulele rosii din sange.
Interventie chirurgicala
In cazuri severe, este posibil ca splina sa fie eliminata. Splinul este in cazul in care celulele rosii din sange sunt distruse. Indepartarea splinei poate reduce cat de rapid sunt distruse celulele rosii din sange. Cu toate acestea, aceasta este de obicei folosita ca optiune numai dupa ce au fost utilizate toate celelalte tratamente.

Anemia hemolitica poate afecta persoanele de toate varstele si are numeroase cauze fundamentale. Pentru unii oameni, simptomele sunt usoare si se rezolva in timp si fara tratament. Altii ar putea avea nevoie de ingrijire pentru tot restul vietii.


Schema de terapie cu produse naturiste
Produs NaturistDimineata-Pranz-SearaIndicatii

Pret total produse recomandate 0 RON

Explicatii Schema de terapie
1-1-1 reprezinta o tableta dimineata, 1 tableta la pranz, o tableta seara
Durata recomandata de terapie este de 3 luni consecutive daca nu se specifica separat
Schema recomandata pentru aceasta afectiune este compusa din toate produsele listate pe site, ele avand actiuni independente asupra afectiunii

Recenzii

Nu exista recenzii pentru aceasta afectiune. Fii primul care adauga o recenzie.

lasa o recenzie

Nume *
E-mail *
Nota *
Recenzie *