Turmericul imbunatateste memoria si starea de spirit

Nu sunteti inca adeptul mancarurilor indiene? Un nou studiu va poate face sa va razganditi. Cercetatorii au descoperit ca o componenta a turmericului – condimentul ce ofera curry-urului culoarea galbena – poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a capacitatii de memorare la persoanele in varsta.

Turmericul este asociat cu o serie de beneficii asupra starii de sanatate. Studiile efectuate in acest sens au scos in evidenta faptul ca acesta poate ajuta la tratarea cancerului pancreatic, accidentelor vasculare cerebrale sau a bolii Alzheimer.

Toate aceste proprietati se datoreaza unei substante ce intra in compozitia, respectiv curcumina. Curcumina este un antioxidant, adica ajuta la protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi, dar prezinta si capacitati antiinflamatorii.

Noul studiu publicat in American Journal of Geriatric Psychiatry a gasit dovezi concrete care sa sustina faptul ca turmericul protejeaza creierul.

Autorul studiului, dr. Gary Small, de la Universitatea din California impreuna cu ceilalti colegi implicati au testat curcumina pe un esantion de 40 de adulti cu varste intre 51 si 84 de ani, toti avand usoare probleme de memorie.

Pe parcursul a 18 luni, participantii au fost impartiti in mod aleatoriu in doua grupe. Un grup a luat 90 de miligrame de curcumina de doua ori pe zi, iar ceilalti un medicament placebo.

La inceputul studiului toti participantii au fost supusi la teste cognitive, care apoi au fost repetate la fiecare 6 luni, precum si la sfarsitul studiului. Mai mult, la 30 dintre subiecti, dintre care 15 din categoria celor care luau curcumina, li s-a efectuat tomografie cu emisie de pozitroni (PET) la inceputul si la sfarsitul studiului. Aceste tomografii au fost facute pentru a evalua nivelurile de beta-amiloid si tau, proteine considerate a fi indicatori ai bolii Alzheimer.

Cercetatorii sunt de parere ca o crestere a nivelului de beta-amiloid si tau poate aparea cu pana la 15 ani inainte de primele simptome ale bolii Alzheimer.

Rezultatele studiului au aratat ca subiectii care au luat curcumina de doua ori pe zi au avut o imbunatatire a memoriei de 28% si o stare de spirit mai buna, in timp cei subiectii tratati cu placebo nu au prezentat nicio imbunatatire semnificativa la niciunul din aceste doua aspecte.

In plus, participantii carora li s-a administrat curcumina au arata niveluri mai mici de beta-amiloid si tau in hipotalamus si zona amigdalei, regiunile creierului responsabile de emotii si memorie.

Efectele secundare ale curcuminei sunt usoare, doar 4 persoane experimentand durere ambodminala si ale simptome de tip gastrointestinal, dar acelasi lucru au resimtit si doua persoane aflate sub tratament placebo.

Conform dr. Small, o continuare a studiului este in plan deja, care va include un numar mai mare de participanti, inclusiv persoane cu forme usoare de depresie sau cu un risc genetic de boala Alzheimer.