Sarea in exces dubleaza riscul aparitiei insuficientei cardiace

Sodiul ajuta corpul in desfasurarea unui numar mare de procese biologice, astfel incat putina sare in dieta noastra alimentara se poate dovedi de ajutor in mentinerea starii de sanatate. Excesul de sare, pe de alta parte, este nociv pentru sistemul cardiovascular, ultimele studii sugerand chiar ca poate dubla riscul aparitiei insuficientei cardiace.

Noile cercetari prezentate la Congresul Societatii Europene de Cardiologie din Barcelona analizeaza exact aceasta legatura dintre consumul exagerat de sare si riscul de insuficienta cardiaca. Acestea au fost conduse de Pekka Jousilahti, de la National Institute for Health and Welfare din Helsinki, Finlanda.

Sodiul este un factor cheie pentru functiile organismului precum activitatea sistemului nervos, flexibilitatea muschilor sau echilibrul lichidelor din corp. Totusi, este foarte usor sa cadem prada consumului exagerat de sare, principala sursa de sodiu, acest lucru fiind printre cele mai intalnite cauze pentru tensiune arteriala ridicata si un factor de risc pentru boala coronariana si accident vascular cerebral.
De aceea, cantitatea zilnica recomandata este de mai putin de 1500 mg.

Studierea legaturii dintre cantitatea de sare consumata si riscul de insuficienta cardiaca

Pentru a putea studia aceasta legatura, prof. Jousilahti si echipa de cercetatori au folosit metoda numita “sodiul urinar”, una din cele mai exacte tehnici de masurare a consumului de sare ingerat de catre o persoana umana.

Cercetatorii au analizat datele oferite de studiile North Karelia Salt si The National FINRISK, realizate in Finlanda in perioada 1979-2002. Pentru aceste studii oamenii de stiinta au selectat la intamplare 4630 de barbati si femei cu varste intre 24 si 64 de ani la data inceperii studiului.

Etapele de desfasurare au presupus completarea chestionarelor referitoare la obiceiurile alimentare, masurarea IMC (indexul de masa corporala), inaltimii si tensiunii arteriale si efectuarea analizelor de sange si de urina.

Pentru a evalua cantitatea de sare consumata, cercetatorii au calculat 1 gram de sare ingerata ca fiind echivalentul a 17.1 milimoli de sodiu eliminati prin urina.

Participantii au fost apoi evaluati timp de aproape 12 ani, timp in care cercetatorii le-au putut monitoriza evolutia prin accesul la dosarele lor de sanatate.

Prof. Jousilahti si echipa au putut astfel sa observe incidenta cazurilor de insuficienta cardiaca si a deceselor survenite ca urmare a acestei boli. Astfel, s-a stabilit un numar de 121 de barbati si femei care au avut insuficienta cardiaca. Eliminand factorii de confuzie, cercetatorii au demonstrat ca un consum exagerat de sare creste riscul insuficientei cardiace.

Persoanele care au consumat mai mult de 13.7 grame de sare pe zi au avut un risc dublu de insuficienta cardiaca in comparatie cu cei care au consumat mai putin de 6.8 grame. Prof. Jousilahti spune ca doza zilnica recomandata de sare este de 5 grame, nevoile fiziologice ale corpului fiind doar de 2-3 grame. Pentru a fi mai usor de masurat, trebuie sa stiti ca o lingurita de sare are aproximativ 5.8 grame.

Pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculate, calivita.topnaturiste.ro va ofera produsul Ginkgo XC, un remediu natural cu extract de Ginkgo Biloba, binecunoscuta planta milenara care ofera beneficii de necontestat asupra organismului uman. Ginkgo XC imbunatateste circulatia sanguina, previne cresterea nivelului de colesterol, creste puterea de concentrare si de memorie si ajuta la tratarea bolilor cardiovasculare, actionand totodata ca un antioxidant natural, neutralizand astfel efectele devastatoare ale radicalilor liberi.