Medicamentele antialergice pot preveni formarea cheagurilor de sange

Tromboza venoasa profunda este o boala grava, care, insa, poate fi prevenita. Tratamentele conventionale pot avea efecte secundare neplacute precum riscul hemoragiilor, dar un nou studiu abordeaza tromboza venoasa profunda dintr-o alta perspectiva terapeutica si propune o noua strategie de prevenire.

Numarul celo care sufera de tromboza venoasa profunda si embolism pulmonar este in crestere, aceste doua afectiuni dovedindu-se fatale pentru o parte din populatie.
Tromboza venoasa profunda apare atunci cand un cheag de sange se formeaza in venele profunde ale picioarelor. Daca cheagul de sange se desprinde, acesta poate ajunge pana la nivelul plamanilor, cauzand astfel un embolism pulmonar. Aproximativ 25% din persoanele care sufera de embolism pulmonar ajung la deces.

Tratamentele pentru tromboza venoasa profunda si pentru embolismul pulmonar includ medicamente anticoagulante precum heparina sau wafarina. Desi se dovedesc eficiente, acestea pot creste riscul aparitiei unei hemoragii.

Totusi, un nou studiu a descoperit ca medicamentele antialergenice pot trata tromboza venoasa profunda (TVP) mai eficient decat cunoscutele anticoagulante prin stimularea mastocitelor din organism, celule ale sistemului imunitar implicate si in vasodilatatie si homeostazia sangelui. Astfel, aceasta noua abordare poate elimina efectele secundare ale anticoagulantele.

Acest nou studiu, efectuat de o echipa de cercetatori condusa de dr. Alexander Brill, de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Universitatea din Birmingham din Regatul Unit, a fost publicat in jurnalul medical Circulation Research.

O solutie alternativa la medicamentele anticoagulante

Motivul pentru care medicamentele anticoagulante pot provoca sangerari consta in faptul faptul ca acestea afecteaza homeostazia organismului, adica reactia naturala a corpului la rani sau sangerari.

Homeostazia este procesul prin care corpul nu ne lasa sa sangeram pana la moarte atunci cand avem o taietura. Sistemul natural de coagulare a sangelui incurajeaza efectuarea unui fel de coagulare care stopeaza sangerarea. Dar medicamentele anticoagulante afecteaza acest sistem.

Noile cercetari s-au bazat pe gasirea unui tratament pentru TVP care sa nu aduca nicio dauna la sistemul natural de coagulare a sangelui. Dorind sa investigheze daca mastocitele au vreun rol in declansarea TVP, dr. Brill si colegii sau au creat un model de soarece de laborator caruia i-au dezactivat gena implicata in producerea de mastocite.

Apoi, acestia i-au indus pe cale chirurgicala TVP prin inchiderea partiala a unui vas de sange numit vena cava inferioara.

Deficienta de mastocite previne tromboza venoasa profunda

Studiul a aratat ca doua rase de soareci ce nu aveau mastocite au fost protejati de TVP. Mai mult, studiul a demonstrat ca soarecii care nu avea gena responsabila de producerea mastocitelor activa aveau o homeostazie normala, ceea ce inseamna ca nu mai exista riscul de sangerarea aparut ca urmare a folosirii medicamentelor anticoagulante.

Aceste descoperiri i-au surprins pe cercetatori, deoarece rezultatul asteptat trebuia sa fie chiar opus, deoarece mastocitele contin cele mai puternice substante anticoagulante (heparina), iar absenta mastocitelor ar fi trebuit sa aiba un efect protrombotic.

Autorul studiului declara ca daca studiile pe subiecti umani vor sustine descoperirile facute la soareci, medicamentele care blocheaza producerea de mastocite vor putea fi folosite pe viitor alaturi de doze mai mici de anticoagulante pentru a reduce riscul sangerarilor.

Medicamentele antialergice pot fi solutia pentru TVP

Inhibitorii de mastocite sunt deja folositi pentru tratarea bolilor alergice precum astmul bronsic sau conjunctivita alergica, cunoscuta si la rinita alergica. Faptul ca aceste medicamente sunt deja aprobate si folosite inseamna ca pot fi rapid testate pe oameni si apoi puse la dispozita publicului.

Urmatoarea etapa a studiului este demonstarea rezultatelor asupra oamenilor, iar daca acest lucru va fi posibil, efectuarea experimentelor pe subiecti umani pentru a demonstra daca stabilizatorii membranelor mastocitelor pot reprezenta o strategie de prevenire a TVP.

Pentru sanatatea dumneavoastra, calivita.topnaturiste.ro va propune o alternativa sanatoasa pentru problemele venoase: Vein Care. Vein Care este un unguent sub forma de gel cu o compozitie 100% naturala care include saliva de lipitori si extract de Siegesbeckia, ambele elemente avand ca scop prevenirea si tratarea varicelor sau a afectiunilor de natura venoasa precum: flebita, tromboze, obstructii venoase sau picioare grele (umflate).