Gustarile de seara ne pot afecta pielea

Obisnuiti sa luati cate o gustare seara tarziu? Noile studii ne recomanda sa acordam o grija mai mare atunci cand stam la plaja: gustarile de seara ne pot face pielea mai vulnerabila la razele solare.

Potrivit cercetatorilor, soarecii de laborator care au fost hraniti pe timpul zilei, un lucru neobisnuit pentru rozatoare, au dezvoltat mai multe probleme de piele ca rezultat al expunerii la radiatiile UV, in raport cu soarecii hraniti in mod normal, adica noaptea.

Coautorul studiului, dr. Joseph S. Takahashi, de la Departamentul de neurostiinte de la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas, impreuna cu colegii sai sustin ca mesele luate la orele tarzii din noapte afecteaza ritmul circadian al pielii, reducand activitatea diurna a unei enzime ce protejeaza pielea.

Toate descoperirile acestor medici au fost publicate recent in jurnaul Cell Reports.

Fie ca provin de la soare sau de la solar, razele UV sunt periculoase pentru celulele pielii, expunerea la acest tip de raze fiind un factor de risc pentru arsurile solare, imbatranirea pielii sau cancerul de piele.

Razele UVA, care reprezinta 95% din razele UV ce ajung pana la suprafata pamantului au capacitatea de a patrunde pana in straturile profunde ale pielii si sunt cauza principala pentru imbatranirea prematura a pielii, jucand totodata si un rol important in apritia cancerului de piele.

Razele UVB produc pagube la nivelul straturilor superficiale ale pielii, insa la fel ca si razele UVA, se numara printre factorii declansatori ai arsurilor solare sau ai cancerului de piele.

Purtarea hainelor potrivite pentru soare si aplicarea cremelor de protectie solara sunt doua din cele mai bune moduri de a ne proteja pielea de efectele nocive ale radiatiilor de tip UV. Noul studiu condus de dr. Takahashi sugereaza ca aceste efecte pot fi accentuate de niste obiceiuri alimentare anormale.

Afectarea activitatii enzimei protectoare a pielii

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie prin evaluarea efectelor expunerii pielii la razele UVB la doua grupuri de soareci de laborator. Primul grup a fost hranit doar pe timpul zilei, ceea ce este anormal pentru soareci, acestia fiind rozatoare nocturne. Al doilea grup a fost hranit in mod normal, pe timpul noptii.

Echipa de cercetatori a descoperit ca expunerea la radiatiile UVB in timpul zilei a avut mai multe efecte nocive la soarecii carora li s-a impus un model anormal de alimentare, comparat cu cei care mancau la ore normale.

Investigatiile suplimentare au scos in evidenta faptul ca mancatul la ore anormale determina schimbari in ciclul circadian al pielii soarecilor.

Mai exact, o enzima care protejeaza in mod normal pielea impotriva efectelor nocive ale razelor UV devine mai putin activa in timpul zilei si mai activa noaptea. Soarecii care au mancat normal, nu au aratat schimbari referitoare la aceasta enzima.

O schimbare nesanatoasa a ceasului biologic al pielii

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca obiceiurile alimentare anormale ale rozatoarelor afecteaza expresia a aproximativ 10% din genele pielii, desi inca nu se poate stabili mecanismul ce sta la baza acestui fenomen.

Desi este nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma ca orele la care mancam ne afecteaza ritmul circadian al pielii, cercetatorii sustin ca rezultatele obtinute indica faptul ca obiceiurile alimentare pot influenta sensibilitatea la razele UV.

Pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale razelor UV este important sa urmam pasii de baza: evitarea expunerii la soare in afara orarului recomandat, aplicarea repetata a cremelor de soare, purtarea unor haine adecvate si asigurarea hidratarii si vitaminizarii organismului.

calivita.topnaturiste.ro va recomanda produsul natural Beta Carotene 9000. Beta Carotene protejeaza organismul impotriva actiunii radicalilor liberi si exercita un efect benefic indeosebi asupra sanatatii pielii si a ochilor. De asemenea, Beta Carotene 9000 de la CaliVita previne aparitia aterosclerozei, regenereaza pielea si mucoasele si este un ajutor de nadejde pe parcursul verii, perioada in care corpul este cel mai expus la radiatiile UV.