Exercitiile fizice previn imbatranirea celulara si cresc numarul mitocondriilor

Faptul ca sportul exercita o influenta extrem de benefica asupra sanatatii, este un lucru ce nu poate fi pus sub semnul intrebarii. Ceea ce inca nu este clar este modul in care activitatea fizica reduce imbatranirea la nivel celular. Totusi, un nou studiu efectuat asupra numarului de mitocondrii pare a evidentia procesele implicate.

Exercitiile fizice efectuate in mod repetat ajuta la intarirea sistemului imunitar, cresterea abilitatilor cognitive, imbunatatirea calitatii somnulu sau mentinerea tonusului muscular.

Totusi, mecanismele care stau la baza acestor efecte pozitive nu au fost inca pe deplin elucidate. Cum pot activitatile fizice sa ajute la reconstruirea organitelor care se degredeaza pe masura ce imbatranim si care tip de activitati determina aceasta actiune?

Un nou studiu publicat la inceputul anului in jurnalul Cell Metabolism incearca sa explice modul in care sunt obtinute toate aceste beneficii. Autorul principal al studiului este Dr. Sreekumaran Nair, un cercetator in domeniul diabetului la clinica Mayo din Rochester, iar echipa de cercetare a fost condusa de Matthew Robinson, din cadrul University of Oregon din Eugene.

Studiul a fost efectuat pe 36 de barbati si 36 de femei, grupati in doua categorii: tineri (cu varste intre 18 si 30 de ani) si batrani (cu varste intre 65 si 80 de ani). Toti subiectii au fost apoi seperati in functie de 3 programe de exercitii fizice:

  • ciclism intens
  • ridicari de greutati
  • ciclism intens si ridicari de greutati

Acestor voluntari li s-a prelevat o mostra din muschii coapselor care a fost apoi comparata cu structura moleculara a unui grup de voluntari. De asemenea, au fost evaluate si masa musculara si sensibilitatea la insulina.

Echipa de cercetatori a descoperit ca desi ridicarile cu greutati sunt eficiente in cresterea masei musculare, excercitiile care si-au dovedit actiunea la nivel celular, in special asupra mitocondriilor, au fost cele reprezentate de ciclismul intens.

Sportul, mitocondriile si imbatranirea

Mitocondriile sunt considerate a fi centrul de putere al celulei, principala lor functie fiind producerea de adenozin trifosfat, molecula care transporta energia chimica in interiorul celulei. Pe masura ce imbatranim, capacitatea mitocondriilor de a genera energie scade.
Prin compararea datelor proteomice si ale ARN-ului al fiecarui participant din cele 3 categorii, echipa de cercercatori a descoperit ca exercitiile fizice incurajeaza celulele sa faca mai multe copii ARN dupa genele responsabile de proteinele mitocondriale si de dezvoltarea muschilor.
La subiectii mai tineri care au depus efort fizic sustinut s-a observat o crestere de 49% a capacitatii mitocondriale, iar in mod surprinzator, la subiectii varstinici o crestere de 69%.

De asemenea, Ribozomii, elemente cheie in cadrul sintezei proteinelor, au inregistrat o imbunatatire a capacitatii de a construi proteine mitocondriale.

Incetinirea procesului de imbatranire prin inmultirea proteinelor
Activitatea fizica detine un rol important in incurajarea producerii de proteine. Celulele muschilor, ale creierului sau ale inimii nu sunt caracterizate de un proces de divizare frecvent. De aceea, pe masura ce inaintam in varsta, functia lor incepe sa intre in declin. Daca exercitiile fizice pot sa minimizeze deteriorarea ribozomilor si mitocondriilor din cadrul celulelor muschilor, sunt sanse mari ca acestea sa exercite acelasi efect si asupra altor tesuturi.
Pe langa cresterea capacitatii mitocondriale, sesiunile de efort fizic au imbunatatit si sensibilitatea participantilor la insulina, scazand astfel riscul aparitiei diabetului.

Dr. Nair si echipa sa vor sa aprofundeze studiul asupra beneficiilor sportului si asupra altor tipuri de tesuturi. Pe viitor, aceste studii pot fi folosite pentru a reduce efectele imbatranirii, gasindu-se poate cai de a le produce pe cale artificiala.

Pana la definitivarea cercetarilor in acest domeniu, CaliVita va pune la dispozitie Low Deuterium Oxy Crystal, un supliment pe baza de apa saracita in deuteriu si oxigen stabilizat care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la impiedicarea inmultirii si aparitiei celulelor anormale. Low Deuterium Oxy Crystal este un produs 100% natural conceput de specialisti pentru mentinerea unui corp sanatos si tanar cat mai mult timp.