De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?

Femeile trec prin mai mult stres, suporta mai multa durere cronica, mai multa depresie si anxietate decat barbatii si sunt mult mai predispuse la a fi victimele violentei. Femeile au salarii mai mici decat cele ale barbatilor si, in unele tari, au si mai putine drepturi comparativ cu persoanele de sex masculin.

In pofida inegalitatii in societate, femeile traiesc mai mult decat barbatii, conform statisticilor efectuate in toate statele lumii.

Oare se reduce totul la factorii biologici?

Din punct de vedere biologic, femeile prezinta cateva avantaje care le permite sa aiba o viata mai lunga decat barbatii. De exemplu, estrogenul ajuta femeile sa-si mentina un nivel scazut al colesterolului lipoproteinic cu densitate mica (asa cum este numit “colesterolul rau”), ceea ce reduce riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare.

Testosteronul, pe de alta parte, creste nivelul colesterolului rau, facand barbatii mai predispusi la afectiuni precum hipertensiunea, boli ale inimii sau accident vascular cerebral.

Atunci cand vine vorba de boli cronice, femeile au tendinta sa aiba mai multe decat barbatii, insa si aici femeile sunt favorizate in sensul ca acestea sunt mai predispuse la boli cronice ce nu pun viata in pericol, pe cand barbatii pot suferi de boli cronice fatale. De exemplu, femeile sufera mai des decat barbatii de artrita, afectiune ce nu este fatala desi poate imobiliza suferindul la pat. In plus, bolile de inima apar mai devreme cu 10 ani la barbati fata de femei.

Femeile au mai multa grija de sanatatea lor

Studiile au demonstrat ca femeile acorda mai multa atentie la simptomele bolilor sau la orice schimbare neobisnuita a corpului lor, acest aspect contribuind la mentinerea unui stil de viata mai sanatos. Mai mult, femeile comunica mai eficient si vorbesc mai deschis despre problemelor lor, ceea ce ajuta la stabilirea diagnosticelor.

Barbatii amana urmarea tratamentelor si sunt mai vulnerabili in privinta esecului terapeutic. De asemenea, masculinitatea este un principiu care se invata pe cale sociala, unii barbati considerand ca acceptarea unei boli sau o stare de sanatate mai proasta este semnul unei slabiciuni care le stirbeste din barbatie.

Comportamentul in fata riscului si nevoia de senzatii tari

Testosteronul determina cresterea agresivitatii comportamentale la barbati care conduce la un risc mai mare de deces ca urmare a accidentelor sau crimelor. Femeile supraestimeaza orice tip de risc, pe cand barbatii il subestimeaza. Exemplele in acest sens includ: traversarea strazii, fumatul sau atacurile teroriste. In randul pietonilor dar si al soferilor, barbatii incalca mai multe reguli decat femeile. De aceea accidentele de masina sunt de cele mai multe ori provocate de barbati.

In ceea ce priveste consumul de substante interzise, un studiu efectual in 2011 a aratat ca barbatii sunt de 2.2 ori mai predispusi la dependenta de droguri decat femeile si incidenta accidentelor provocate de condusul sub influenta acestor substante de catre barbati este de 4 cazuri din 5. Toate acestea se intampla din pornirea barbatilor de a cauta senzatii tari si de a experimenta sentimente cat mai variate, mai complexe si mai intense.

Rata de sinucidere

In majoritatea statelor, barbatii sunt mult mai susceptibili de a-si lua viata singuri. In Statele Unite ale Americii, barbatii au de 3,5 ori mai multe sanse de a muri prin sinucidere comparativ cu reprezentantele sexului feminin. Un motiv ar fi faptul ca atunci cand sunt supusi unui stres, barbatii au un risc mai mare de a dezvolta probleme mintale precum depresie, in mare parte din pricina faptului ca nu vorbesc despre sentimentele lor si nu apeleaza la ajutor specializat. Aceasta tendinta de a evita ingrijirile medicale este legata direct de masculinitate si asteptarile sociale privitoare la barbati.

Asadar, factorii de natura biologica, sociala si psihica stau la baza diferentei intre speranta de viata la femei si speranta de viata la barbati.

Cum barbatii sunt mai predispusi la bolile cardiovasculare, CaliVita recomanda un remediu natural care ar putea inclina putin balanta spre egalitatea duratei de viata dintre femei si barbati. Ginkgo XC intruneste beneficiile plantei Ginkgo Biloba pentru a preveni aparitia bolilor cardiovasculare si de a mentine buna functionare a circulatiei sanguine. In plus, Ginkgo XC este recomandat barbatilor care se confrunta cu disfunctii erectile sau impotenta, crescand in acelasi timp libidioul.