Cum sa faci fata diagnosticului de cancer

Desi cancerul este una din cele mai intalnite afectiuni din lume, primirea unui astfel de diagnostic este un soc. In cele ce urmeaza vom incerca sa prezentam cateva sfaturi pentru a face fata acestui crunt diagnostic.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul este una din cele mai raspandite boli la nivel global, iar modul in care, ca pacient, ne raportam la o astfel de maladie, este esential in luarea celor mai bune decizii cu privire la tratament in special si la viata in general.

Asigurati-va ca intelegeti pe deplin diagnosticul

Primirea vestii ca suferim de cancer vine ca un soc pentru oricine, insa cel mai bun mod de a face fata este sa fim cat mai bine informati. Cancerul este deseori inconjurat de o aura misterioasa si majoritatea lucrurilor pe care credem ca le stim sunt, de obicei, aflate din auzite.

Primul pas este sa va documentati cu privire la diagnosticul dumneavoastra in primul rand de la medic si apoi din alte surse de incredere.

Persoanele care au trecut prin aceasta experienta recomanda urmatoarele: inainte de a intra in panica, trageti aer in piept, fiti calmi, adunati cat mai multe informatii despre boala dumneavoastra, despre care sunt sansele de tratament ale acestui tip de cancer si apoi faceti-va un plan. Daca stiti cu ce aveti de a face, nu vi se va mai parea totul atat de ingrozitor.

Vorbiti cu medicul dumneavoastra

Adeseori discutiile cu medicul pot fi dificil de purtat, deoarece subiectul este unul destul de delicat, cu implicari emotionale profunde. Specialistii sustin ca nu exista o reteta de succes valabila pentru toata lumea, insa pun accentul pe comunicarea dintre medic-pacient. Daca simtiti ca medicul dumneavoastra va accentueaza sentimentul de frica sau va face sa fiti si mai stresati, vorbiti deschis cu el despre acest lucru.

Vorbiti despre diagnosticul dumneavoastra

Simptomele depresiei sau anxietatii sunt o consecinta normala a aflarii unui diagnostic pecum cancerul. Pana la urma, cancerul este o ecuatie cu atatea necunoscute incat inevitabil va va da viata peste cap.De aceea este important sa aveti un sprijin de nadejde.

Discutati cu familia si prietenii

Deschiderea in fata familiei si prietenilor cu privire la diagnosticul dumneavoastra se poate dovedi un proces extrem de greu, insa acestia pot fi de mare ajutor in ceea ce priveste mentinerea moralului la un nivel normal.

Daca va e greu sa anuntati sau sa vorbiti cu toti membrii familiei sau cu toti prietenii, adresati-va prima oara celor pe care ii simtiti mai apropiati si apoi intocmiti o lista cu celelalte persoane. Daca si asa simtiti ca nu sunteti pregatit sa vorbiti cu toata lumea puteti ruga pe cineva de incredere sa dea aceasta veste in locul dumneavoastra.

Inainte de a spune cuiva ca aveti cancer, ganditi-va la detaliile pe care vreti ca acesta sa le stie. Notarea lor pe hartie poate fi de folos.

Alegeti-va un moment si un loc unde puteti vorbi fara a fi intrerupti si incercati sa fiti cat mai sinceri. Este in regula daca lasati sa se inteleaga ca sunteti confuzi sau daca nu puteti sa raspundeti la toate intrebarile care vi sunt puse.

Cereti ajutor

Pacientilor diagnosticati cu cancer le vine greu sa ceara ajutor, desi sunt constienti de faptul ca prietenii lor sunt gata sa ii ajute.

Cereti ajutor in lucruri minore, precum insotirea la o programare medicala sau prepararea unei mese. Pasii mici, dar cu un scop precis, vor avea efecte pe termen lung.

Gasiti grupuri de suport

Gasirea unui grup de suport, fie online, fie fata in fata, ajuta la acceptarea diagnosticului. Exista numeroase grupuri de persoane reunite sub acelasi diagnostic care pot fi gasite la o simpla cautare pe internet. Medicul specialist va poate indruma si el catre astfel de grupuri.

Pacientii care au adoptat aceasta metoda au fost suprinsi de suportul emotional si practic pe care grupurile gasite pe retelele de sociale l-au oferit. Descoperirea altor persoane care trec sau au trecut prin aceleasi lucruri prin care treceti si dumneavoastra va poate reda increderea si speranta ca totul va fi bine, prin simplul fapt ca nu sunteti singuri in aceasta lupta.

Folositi furia si durerea intr-un mod constructiv

Durerea si furia sunt sentimente normale care apar o data cu aflarea vestii ca suferiti de cancer, insa acestea nu trebuie sa se transforme neaparat in ceva negativ. Puteti sa va folositi de aceste sentimente si sa tineti un jurnal in care sa va scrieti trairile, lucru care va va ajuta sa le procesati mai bine. Emotiile negative pot fi folosite in mod constructiv. De exemplu, furia resimtita va poate ajuta sa intelegeti ca nu va doriti ca viata dumneavoastra sa se invarta in jurul cancerului.

Cancerul este posibil sa afecteze modul in care va traiti viata, insa continuarea unor obiceiuri care va facau placere sau incercarea altor lucruri precum desenatul sau scrisul, va poate ajuta sa nu va indepartati de cine sunteti cu adevarat.

Implicarea in activitati ce va bucura va ajuta sa va indreptati atentia spre ceva placut si creativ si sa va redresati din punct de vedere emotional.

Viata dupa aflarea unui diagnostic precum cancerul nu va mai fi la fel, iar modul in care fiecare ii face fata depinde de la o persoana la alta, ceea ce e cel mai important este sa fiti stapani pe corpul si pe viata dumnavoastra.

Pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor cancerului, calivita.topnaturiste.ro va recomanda Culevit, un supliment natural ale carui substante active actioneaza impotriva celulelor canceroase si tumorilor prin declansarea procesului de apoptoza (programarea autodistrugerii celulelor), dar care ofera totodata aminoacizii si vitaminele necesare corpului pentru regenerarea energiei metabolice si buna functionare a sistemului nervos si a celui imunitar. Agentii activi ai formulei Culevit sunt aminoacizi cu diverse structuri chimice (metionina, fenilalanina, triptofan, arginina, histidina, tirozina); vitamine (vitamina C, B2, B6, biotina); substante intermediare ale metabolismului celular precum acidul malic sau baze nucleice ca adenina. Toate aceste elemente permit functionarea in parametri normali a sistemului imunitar si metabolic.