Cerealele integrale si verdeturile reduc riscul de insuficienta cardiaca

Noile studii pe acest subiect sugereaza ca persoanele care includ in dieta lor alimente precum verdeturi, fructe, cereale integrale si peste sunt mult mai putin predispuse la aparitia insuficientelor cardiace.

Insuficienta cardiaca este o afectiune caracterizata de incapacitatea inimii de a mai pompa sange in organism. Tratamentul insuficientei cardiace presupune urmarea unor reguli pe termen lung si administrarea medicamentelor corespunzatoare. De aceea metodele de prevenire ale acestei boli detin o importanta majora, iar cercetatorii lucreaza in permanenta la identificarea potentialelor riscuri si la modalitatile de a le ocoli.

Noile studii desfasurate la Icahn School of Medicine din cadrul Mount Sinai Hospital din New York a descoperit ca persoanele care includ in dieta lor alimentara produse de origine vegetala au un risc mai scazut de a dezvolta insuficienta cardiaca.

Conducatorul studiului, dr. Kyla, impreuna cu colegii sau a prezentat rezultatele acestor cercetari la conferinta anuala a American Heart Association din 2017.

Dieta pe baza de plante asigura un stil de viata care sprijina sanatatea inimii

Cercetatorii au analizat datele primite de la 15569 participanti adulti cu varste de peste 45 de ani, apartinand de rase diferite.

Niciun participant la studiu nu suferea de boala arteriala coronariana sau de insuficienta cardiaca atunci cand acest studiu a inceput, ei fiind recrutati intre anii 2003 si 2017 si monitorizati pana in anul 2013.

Aceste noi cercetari au fost stimulate de studiile existente ce pun accentul pe rolul dietei in aparitia aterosclerozei, caracterizata de acumularea grasimilor in artere ce conduc la ingustarea canalului prin care sangele circula in organism.

Diagnosticul de ateroscleroza este unul din principalele riscuri ce stau la baza insuficientei cardiace, a accidentului vascular cerebral si a infarctului.
In timpul studiului, dr. Lara si echipa sa s-au concentrat asupra impactului pe care dieta il poate avea in dezvoltarea insuficientei cardiace la persoanele sanatoase care nu au mai avut probleme cu inima.

In timpul celor 2892 de zile pe parcursul carora participantii au fost tinuti sub observatie, au fost inregistrate 300 de cazuri de insuficienta cardiaca ce au necesitat spitalizare.

Obiceiurile alimentare ale acestora au fost stabilite prin completarea chestionarelor de frecventa alimentara, in urma carora s-au identificat cinci categorii:

  • dieta comoda – pe baza de carne rosie, paste, cartofi prajiti si mancaruri de tip fast food
  • dieta bazata pe plante – care include legume cu frunze verzi, cereale integrale, fructe, boabe si peste
  • dieta cu dulciuri – ce se bazeaza in principal pe deserturi, paine, ciocolata, bomboane si mancaruri dulci
  • dieta sudica – ce contine oua, mancaruri prajite, organe de animale, carne procesata si bauturi cu continut ridicat de zahar
  • alcool/salate – ce include dressinguri de salata, plante cu frunze verzi, rosii, unt, vin si bauturi spirtoase

Cercetatorii au decoperit ca participantii care avea in principal o dieta bazata pe plante (legume si cereale integrale) au avut un risc mai mic de a dezvolta insuficienta cardiaca.

„Urmarea unei diete ce contine in mare parte plante cu frunze verzi, boabe, cereale integrale si peste si limitarea consumului de carne procesata, grasimi saturate, carbohidrati rafinati si de alimente ce contin o cantitate mare de zahar constituie bazele unui stil de viata ce sustine sanatatea sistemului cardiovascular si poate constitui o metoda eficienta de a preveni insuficienta cardiaca”, sustine dr. Kyla Lara.

Celelalte patru obiceiuri alimentare nu au determinat nici cresterea, nici scaderea riscului de aparitie a insuficientei cardiace.

Pe langa o dieta care sa includa alimentele mentionate mai sus, organismul nostru poate fi ajutat si de suplimentarea cu produse 100% naturale care sa il ajute se adapteze stilului nostru de viata. Garlic Caps de la CaliVita este un supliment naturist pe baza de extract de usturoi si patrunjel, o combinatie de ingrediente destinata sanatatii sistemului imunitar si cardiovascular, dar care detine si proprietati antimicrobiene, antifungice, antiseptice, antiparazitare si antibiotice. Pe scurt, Garlic Caps sustine buna functionare a organismului, actionand multilateral asupra diverselor afectiuni ce ne ameninta zi de zi starea de sanatate.