Beneficiile sexului pentru sanatate

Tema sexului este intens discutata si analizata atat in mediul online cat si offline. Sfaturi pentru relatii de durata, metode contraceptive, sarcina, boli cu transmitere sexuala si modalitati de evitare… peste tot putem gasi informatii cu privire la aceste aspect. Insa ceea ce este mai putin discutat este partea care se refera la beneficiile fizice si psihologice ale sexului.

In cele ce urmeaza vom detalia unele din cele mai importante beneficii ale sexului pentru sanatate, dovedite stiintific de studiile de specialitate.

In afara de rolul pe care il are in reproducere, placere sau stabilirea relatiilor intime, sexul are un impact pozitiv si asupra altor aspecte ale vietii precum activitatea la serviciu, performante fizice si cognitive, casatorie sau fericire. Sexul are un efect pozitiv si asupra modului de functionare a anumitor organe sau a bolilor, uneori ajutand chiar la prevenirea anumitor tulburari.

De exemplu, un studiu recent publicat in Journal of Management a demonstrat ca mentinerea unei vieti sexuale active poate aduce mai multa satisfactie la serviciu si ajuta persoana in cauza sa se implice mai mult in activitatile zilnice.

Sexul este un element cheie in mentinerea unei casnicii fericite, potrivit unei cercetari publicate in jurnalul Psychological Science. Partenerii resimt o „stralucire” sexuala si poate dura pana la 48 de ore dupa contactul sexual, ceea ce este asociat cu un nivel mai mare de satisfactie oferit de o relatie pe temen lung.

In plus, sexul este si o metoda buna de a face efort fizic, partenerii putand aproximativ 85 calorii sau 3,6 calorii pe minut, potrivit unui studiu aparut in PLOS One.
Toate aceste exemple nu reprezinta decat o mica parte din beneficiile aduse sanatatii, printre care mai amintim:

1. Intarirea sistemului imunitar

Sexul facut o data sau de doua ori pe saptamana poate spori eficienta sistemului imunitar, conform studiului din Psychological Reports. Oamenii de stiinta pot masura cat de puternic este sistemul imunitar prin evaluarea nivelului de anticorpi numiti imunoglobina din saliva sau membranele mucoase.

Autorii studiului, Carl Charnetski si Frank Brennan au observat ca oamenii care fac sex o data sau de doua ori pe saptamana au in nivel de imunoglobina mai mare cu 30%, aceasta crestere nefiind prezenta la indivizii care fac sex de mai multe sau mai putine ori pe saptamana.

Clifford Lowell, medic imunolog la University of California, sustine ca oamenii care sunt activi din punct de vedere sexual sunt mai expusi la agentii infectiosi decat cei care nu sunt activi. Astfel, sistemul imunitar raspunde la acesti agenti infectiosi prin producerea de imunoglobina, care ne poate proteja impotriva racelilor sau a gripelor.

2. Mentinerea sanatatii inimii

Sentimentul de excitare sexuala creste ritmul cardiac, numarul batailor pe minut atingand punctul cel mai inalt in timpul orgasmului. Efortul fizic ce stimuleaza inima nu face altceva decat sa mentina sanatatea cardiaca.

Cei care beneficiaza de acest efect sunt cu precadere barbatii, potrivit unui studiu din American Journal of Cardiology, ale carui rezultate se bazeaza pe examinarea barbatilor cu varsta medie de 50 de ani. Persoanele care fac sex cel putin de doua ori pe saptamana au un risc mai mic cu 45% de aparitie a bolilor de inima.

American Heart Association sustine ca bolile de inima nu trebuie sa ne afecteze viata sexuala. Atacurile de cord sau durerile in piept apar foarte rar in timpul actului sexual, iar in majoritatea cazurilor de boli cardiace, este indicat sa practicati sexul daca boala este tinuta sub control.

Raspunsul inimii la activitatea sexuala este comparabil cu eforturile usoare pe care le facem zi de zi. Daca puteti sa urcati doua etaje fara sa simtiti durere in piept, atunci puteti sa faceti fata efortului depus in timpul sexului.

3. Reducerea tensiunii arteriale

Cercetarile intreprinse la Universitatea de stat Michigan au descoperit ca sexul la varsta inaintata reduce risul cresterii tensiunii arteriale, in special la femei.

Femeile participante la studiu cu varste intre 57 si 85 de ani carora le facea placere sa faca sex erau mai putin predispuse la a avea tensiune ridicata. Totusi, subiectii de gen masculin care faceau sex cu o frecventa de 1-2 ori pe saptamana erau de doua ori mai predispusi la a avea probleme cu inima decat cei care erau inactivi sexual.

Un alt studiu sugereaza ca imbratisarile pot ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale.

4. Ameliorarea durerii

O durere de cap poate fi deseori folosita ca scuza pentru evitarea unei partide de sex. Totusi, inainte sa apelati la medicamente, retineti ca neurologii au descoperit ca activitatea sexuala poate reduce durerea de cap aparuta in cazul unei migrene sau a unei algii.

Cercetarile mentionate au fost conduse la Universitatea din Munster, Germania si publicate in jurnalul Cephalalgia. La persoanele cu migrene, 60% din ele au afirmat ca au simtit o ameliorare a simptomelor dupa activitatea sexuala si 37% din cei suferinzi de algie au sustinut ca durerea s-a mai diminuat.

Cercetatorii explica acest efect prin faptul ca sexul determina elberarea endorfinelor, analgezicele naturale ale corpului, prin sistemul nervos central, ceea ce poate reduce sau chiar elimina senzatia de durere.

5. Reducerea nivelului de cancer de prostata

Barbatii care ejaculeaza frecvent pot fi protejati de cancerul de prostata. In acest sens, cercetarea condusa de Michael Leitzmann de la Institutul National de Cancer din Bethesda a descoperit ca barbatii care ejaculeaza de 21 de ori sau mai mult pe saptamana au un risc mai mic de dezvoltare a cancerului de prostata fata de cei care ejaculeaza de 4-7 ori pe saptamana. Acest lucru se poate datora faptului ca ejacularea frecventa permite glandei de prostata sa elimine carcinogenii si materialele ce stau la baza dezvoltarii carcinogenilor sau faptului ca drenajul regulat al lichidului prostatic impiedica microcalcifierea cristaloizilor in canalul de prostata.

6. Imbunatatirea calitatii somnului

In timpul sexului si al orgasmului, in creie se elibereaza o serie de substante chimice precum oxitocina, dopamina si o multime de endorfine. Oxitocina, cunoscut si ca „hormonul imbratisarii”, faciliteaza apropierea fizica si psihica de partener. Dupa orgasm, efectul oxitocinei, coroborat cu eliberarea unui alt hormon numit prolactina (asociat cu sentimentul de satietate si relaxare), dau persoanei in cauza senzatia de somnolenta.

La femei, cresterea nivelului de estrogen in timpul sexului intensifica somnul profund (ciclul REM).

La barbati, cortexul prefrontal, zona din creier asociata cu starea de alerta si activitate mentala, se „stinge” dupa orgasm. Acest proces este atrage eliberarea oxitocinei si serotoninei, ambele inducand senzatia de somn.

7. Eliminarea stresului

Stresul poate cauza diverse probleme de sanatate precum dureri de cap, tulburari ale somnului, deranjament stomcal sau chiar depresie.

Dovezile publicare in Psychosomatic Medicine arata ca intimitatea fizica si emotionala in cuplu este asociata cu un nivel al stresului mai mic. Acest lucru poate fi datorat tot elibrarii de oxitocina, care are un efect calmant.

8. Imbunatatirea memoriei

Studiile aparute in Archives of Sexual Behavior sugereaza ca frecventa cu care facem sex poate imbunatati memoria la persoanele de sex feminim. Rezultatele unui test de memorat cuvinte a evidentiat faptul ca femeile care au o viata sexuala activa au o memorie de recunoastere a cuvintelor abstracte mai buna.

Nu este inca foarte clar daca sexul imbunatateste memoria sau daca o memorie mai buna duce la o frecventa mai mare a desfasurarii actului sexual, insa cercetatorii cred ca sexul poate imbunatati capacitatea de memorare prin stimularea crearii de noi neuroni in hipocamp, zona creierului responsabila de invatat si memorat.

9. Cresterea duratei de viata

Activitatea sexuala poate fi secretul unei vieti mai lungi, potrivit unui studiu in The BMJ. Cercetatorii au urmarit rata de mortalitate la 1000 de barbati cu varste intre 45 si 59 de ani pe parcursul a 10 ani si au descoperit ca riscul de deces este de 50% mai mic la barbatii care au orgasm in mod frecvent fata de cei care ejaculau mai rar.

10. Cresterea increderii in sine

Pe langa toate aceste beneficii fizice, o viata activa din punct de vedere sexual poate imbunatati starea emotionala.

Cercetarile aparute in Social Psychology si Personality Science efectuate pe studenti au descoperit ca cei care fac sex in mod regulat au mai multa incredere in ei, spre deosebire de cei care nu fac sex.

Ca un revers al medaliei, femeile care au mai multa incredere in ele reusesc sa obtina mai multa satisfacere din actul sexual si mai multe orgasme.
Acestea sunt doar o parte din beneficiile pe care sexul le are asupra sanatatii.

In timp ce sexul poate fi o activitate placuta si excitanta, este important sa ne amintim ca protejarea in timpul actului sexual reduce riscul contractarii bolilor cu transmitere sexuala si ne ajuta sa evitam o posibila sarcina nedorita.

Pentru o viata sexuala activa, este importanta sanatatea circulatiei sanguine. Arginine Plus este un supliment natural pe baza de L-arginina, un aminoacid care sustine buna dezvoltare a organismului. Cu ajutorul l-argininei corpul nostru poate sa produca oxidul nitric, o substanta care favorizeaza dilatarea vaselor sanguine si creatina, un nutrient asociat cu dezvoltarea armonioasa a muschilor. Principiile active ale L-arginininei aduc numeroase beneficii pentru sanatatea organimsului, printre care prevenirea disfunctiilor erectile si imbunatatirea procesului de producere a spermatozoizilor.